Ministerul Energiei a lansat două apeluri de proiecte pentru sprijinirea investițiilor de modernizare şi reabilitare a rețelei de termoficare, conform unui comunicat al instituției.
Apelurile de proiecte sunt deschise prin platforma MySMIS2021 prin procedură cu depunere continuă, până la epuizarea bugetului total alocat sau până la împlinirea termenului limită de depunere, oricare dintre acestea intervine primul, corelat cu cadrul de performanță al Fondului pentru Modernizare (FM).
„Am văzut acum câteva săptămâni cum zeci sau sute de mii de români stau în frig şi fără apă caldă în casele lor. Nu ne-am oprit la a vedea problema, ci am promis că lucrăm la o soluție. Ne-am respectat încă o dată promisiunea. Lansăm astfel, prin Ministerul Energiei, din Fondul pentru Modernizare, un apel de 590 milioane euro nerambursabili, pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Bucureştiul şi alte oraşe din țară vor putea să investească în rețelele vechi de zeci de ani, ceea ce va reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români şi va asigura condiții normale în casele lor. Odată cu lansarea acestui apel, cei care îi țin pe oameni în frig nu vor mai avea nicio scuză. Grantul acoperă până la 100% din costurile investițiilor şi este gândit ca principală soluție la problemele legate de lipsa apei calde şi a căldurii cauzate de un sistem de termoficare învechit. Susținem sistemele centralizate de termoficare pentru că sunt mai eficiente şi mai puțin poluante. În paralel, în perioada următoare, vom lansa tot prin Fondul pentru Modernizare un apel de investiții pentru noi CET-uri, grupuri pe gaz, care vor putea acomoda şi hidrogen, pe viitor. Aceste investiții trebuie gândite în mod integrat, inclusiv prin prisma deciziei recente adoptate de Guvernul României pentru susținerea fuziunii între Elcen şi Termoenergetica, care formează cel mai important sistem de termoficare din România. Investițiile sunt cheia dezvoltării şi prin investiții putem avea condiții decente de trai în toate oraşele noastre, iar Ministerul Energiei e hotărât să îşi îndeplinească mandatul şi să pună cat mai multe fonduri la bătaie pentru proiectele de care românii au atâta nevoie”, a menționat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Finanțarea din Fondul pentru Modernizare în temeiul acestui ghid lansat joi vizează două tipuri de apeluri de proiecte: primul este un apel de proiecte de tip A, în cadrul căruia finanțarea intră sub incidența schemei de ajutor de stat conform Regulamentului (UE) 2023/1315 al Comisiei din 23 iunie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 651/2014. Alocarea netă corespunzătoare acestui apel din Fondul pentru Modernizare (FM) este de 200 milioane de euro. Al doilea este un apel de proiecte de tip B, în cadrul căruia finanțarea nu intră sub incidența ajutorului de stat. Sunt finanțate investițiile în proiectele care fac parte din infrastructura energetică şi este exploatată în cadrul unui „monopol natural”, în condițiile prevăzute la paragraful 375 din Comunicarea Comisiei 2022/C 80/01 – Orientările din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului şi energie, care nu intră sub incidența ajutorului de stat. Alocarea netă corespunzătoare acestui apel din Fondul pentru Modernizare (FM) este de 390 milioane de euro.
Data şi ora închiderii depunerii de proiecte tip A este 30 iunie 2024, ora 12:00, iar data şi ora închiderii depunerii de proiecte tip B este 1 ianuarie 2027, ora 12:00.