Acasă » Electricitate » Mecanismul CfD este speranța reluării investițiilor în regenerabile în România

Mecanismul CfD este speranța reluării investițiilor în regenerabile în România

22 iunie 2024
Electricitate
energynomics

România se află în acest moment cam în aceeași situație în care se afla acum zece ani în privința numărului de unități de producere a energiei din surse regenerabile, însă noul mecanism Contract for Difference (CfD) ar putea stimula creșterea acestor investiții, a declarat Cătălin Stancu, Senior Expert la Horváth.

„În cei trei ani de aplicare a legii 220, România a instalat 3 GW de energie eoliană și 1,3 GW de energie solară. Aceste unități încep să se apropie de sfârșitul perioadei de viață. Deci, în următorii 3-4 ani trebuie modernizate. Practic, suntem cam la fel ca în 2013, cu excepția instalațiilor fotovoltaice pe acoperișuri”, a explicat Stancu cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.

În 2014, schema de sprijin s-a modificat, ceea ce a dus la stagnarea instalării unităților regenerabile până în 2022. Abia în 2023 s-au reluat investițiile, dar au fost minime, respectiv s-au instalat doar 700 MW în solar și 72 MW în eolian. Comparativ, în ultimii patru ani, în Europa s-au instalat 50.000 MW de energie eoliană și 128.000 MW de unități fotovoltaice.

Potrivit lui Stancu, acum zece ani, când România alegea schema de certificate verzi pentru stimularea investițiilor în energii regenerabile, restul Europei avea feed-in tariff. Cu toate acestea, în primii patru ani de aplicare a legii, România a avut o dezvoltare excepțională a sectorului de energii din surse regenerabile, ajungând în 2013 în top 10 la viteza de dezvoltare a capacităților de producție.

„România este considerată ca potențial de producere a energiei solare și eoliene a șasea țară din Europa, după Spania, Portugalia și Grecia, dar suntem un pic în urmă. Ar trebui să avem 10 GW eolian, 10 GW fotovoltaic pe scară industrială și 5 GW fotovoltaic pe acoperișuri”, a adăugat Stancu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN STANCU

Pentru reducerea acestei diferențe, România ar trebui să îndeplinească cinci criterii esențiale, între care un cost minim de producție pentru energie și prețuri competitive pentru tehnologiile necesare, domeniu în care costul tehnologiei fotovoltaice a scăzut cu 80%, iar al eolienelor a scăzut cu 20% în ultimii zece ani. Al treilea criteriu vizează timpul de realizare a proiectelor, care se pot dezvolta acum în 2-3 ani, un control al costului materiilor prime și concurență în piață.

Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion GroupMobexpert.

Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.

Parteneri media: CISOLARThe Voice of Renewables

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *