Acasă » Interes general » Mega-proiectul norvegian de 2,1 mld. euro pentru captarea carbonului primește undă verde

Mega-proiectul norvegian de 2,1 mld. euro pentru captarea carbonului primește undă verde

23 iulie 2020
Interes general
energynomics

Decizia guvernului norvegian de a finanța extinderea tehnologiei de captare-stocare a carbonului (CCS) cu peste 2 miliarde de euro a primit undă verde din partea autorității de reglementare a ajutoarelor de stat. Este cea mai mare tranșă de finanțare aprobată vreodată de organismul Asociației Europene pentru Comerț Liber (EFTA).

Norvegia a fost autorizată să plătească 80% din costurile unui proiect pe scală largă de CCS de către autoritatea de reglementare a ajutoarelor de stat a EFTA, care consideră planul ca fiind un „pas inițial către combaterea schimbărilor climatice”.

Autoritatea de supraveghere (ESA) a EFTA se asigură că Norvegia, Islanda și Liechtenstein respectă toate normele Spațiului Economic European, inclusiv din domeniul primelor pentru ajutoare de stat, astfel încât accesul lor la piața unică a UE să nu fie revocat, potrivit Euractiv.com.

Guvernul a notificat finanțarea la 2 iulie, iar ASE a anunțat că „este în conformitate cu normele privind ajutorul de stat din SEE prevăzut la articolul 61 alineatul (3) litera (c) din Acordul SEE ”. Aceasta reprezintă cea mai mare subvbenție aprobată de autoritatea de reglementare, din istoria sa.

„Protejarea mediului este în centrul agendei europene, iar ESA este încântată să lucreze cu Norvegia și Comisia Europeană pentru a găsi modalități de susținere a acestui obiectiv important”, a declarat președintele ESA, Bente Angell-Hansen.

Suma de 2,1 miliarde de euro va fi utilizată pentru a construi instalații CCS în două sit-uri: unul la o fabrică de ciment și unul la o centrală pe cogenerare (waste-to-energy), unde emisiile vor fi captate înainte de a scăpa în atmosferă.

Emisiile captate vor fi apoi transportate în formă lichidată către coastă și prin conducte în larg, unde vor fi depozitate sub fundul mării. Această ultimă parte a procesului va fi realizată prin proiectul Northern Lights, un joint-venture format de Equinor, Shell și Total.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *