Compania japoneză Itochu va participa la revizuirea documentației tehnice pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuşteşti, dar şi în etapele următoare: studiu de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuția proiectului, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, conform Agerpres.
„Astăzi am reuşit să facem şi câțiva paşi concreți, dincolo de discuțiile foarte bune pentru viitor. În primul rând, am semnat un Memorandum de înțelegere cu marea companie japoneză Itochu. Ea vizează proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuşteşti, un proiect de până la 1.000 de megawați putere instalată, o mare baterie verde, cu cele două lacuri, un proiect vital pentru echilibrul sistemului energetic național şi chiar regional, cu atât mai mult în contextul în care ponderea producției de energie regenerabilă energie verde- solar, eolian- creşte. Şi atunci avem cu atât mai mare nevoie de stocare în baterii şi în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Este un prim pas. Compania Itochu ne va fi alături în revizuirea documentației tehnice şi în etapele următoare: studiu de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuția proiectului, etape care vor parcurge toate rigorile legale din perspectiva competitivității. Deci, va fi o procedură deschisă pentru toate firmele care sunt dornice să participe, dar am constatat, încercând să repornim acest proiect, că în România nu mai avem expertiză pentru o lucrare de asemenea complexitate”, a spus Sebastian-Ioan Burduja, la finalul Forumului România – Japonia.
De asemenea, el a afirmat că ELCEN şi Panasonic lucrează la un proiect comun care vizează un sistem complex de panouri fotovoltaice, stocare în baterii şi producție de hidrogen verde.
„În perioada imediat următoare se va semna şi acordul între ELCEN şi Panasonic şi cred că este un pas simbolic în ceea ce numim tranziția verde a sectorului energetic. O companie care a început să se modernizeze în ritm accelerat. De altfel, luna aceasta vom semna şi cele trei contracte pentru modernizarea CET Sud, CET Progresul şi CET Grozăveşti, cele rămase nemodernizate din anii 60-70, Ministerul Energiei obținând cu succes 361.000.000 euro nerambursabil din Fondul pentru modernizare, la sesiunea care s-a încheiat recent, pe 22 octombrie”, a spus Sebastian Burduja.