Acasă » Electricitate » Mentenanța predictivă – beneficii pentru industria energetică (conferință online, 25 mai)

Mentenanța predictivă – beneficii pentru industria energetică (conferință online, 25 mai)

28 mai 2020
Digitalizare
energynomics

Pe 25 mai, Energynomics a organizat prima sa conferință online dedicată mentenanței sistemelor de utilizare a energiei electrice. 4 experți reprezentând organizații dintre cele mai puternice au prezentat câteva exemple de bune practici și au expus opinii cu privire la gradul de penetrare a mentenanței predictive în România. “Suntem foarte aproape și, în același timp, foarte departe de o mentenață tip proactiv”, a sintetizat Mihaela Coroiu (EnergoBit) situația paradoxală din mediul industrial din România: „Suntem departe pentru că sunt multe lucruri de făcut și suntem aproape pentru că toată lumea a înțeles cât este de performante sunt soluțile digitale din punct de vedere tehnic și economic”. Conferința a fost transmisă în direct online și a fost urmărită de peste 900 de persoane.

Coroiu, EnergoBit: Mentenanța corectivă are costuri mai mari

Perioada de criză generată de coronavirus este foarte potrivită pentru analiza internă a proceselor și intervenții pentru mentenanță, consideră Mihaela Coroiu, Marketing Strategy Director, EnergoBit. ”Suntem într-o continuă perfecționare a serviciilor noastre și dezvoltare a noilor produse cerute de piață, iar în prezent am ajuns la un model de lucru pe care îl considerăm potrivit contextului actual. Până acum câțiva ani, se vorbea despre o mentenanță prin care se corectează defecțiuni.

Când apărea un incident, trebuia intervenit rapid pentru restabilirea funcționării, fără a avea posibilitatea de a realiza lucrări de îmbunătățire a performanței sistemului, neputând aștepta ca furnizorul să livreze piesele de schimb sau echipamentele dorite, pentru că era o urgență și trebuia să eliminăm strict defectul. În momentul de față mentenanța devine una proactivă, se planifică în primul rând bugetele de investiții și costurile de exploatare. A fost nevoie să regândim modul în care se face mentenanța. Așadar, și mentenanța corectivă se poate face astăzi planificat”, susține Coroiu. Oricum, mentenanța corectivă înseamnă costuri mai mari decât cele care apar în situația acțiunilor planificate, chiar cu 30%.

DESCARCĂ PREZENTAREA MIHAELEI COROIU

”Se pregătește un plan de asigurare a mentenanței pentru funcționarea la parametrii de performanță optimi, așa încât bugetul cheltuit să fie cel pe care întreprinderea poate să și-l permită”.

EnergoBit este implicat și în dezvoltarea de modele de finanțare pentru proiecte energetice, fie prin facilitarea accesului la soluții de finanțare, fie printr-o abordare etapizată, așa încât clientul să-și permită serviciile la momentul la care ele sunt oportune.

Mentenanța predictivă predomină la Distribuție Oltenia

Distribuție Oltenia își asigură propria mentenanță pentru lucrările mici, iar cele semnificative sunt încredințate unor furnizori de servicii specializați, precum EnergoBit, spune Adrian Pavel, Director al Direcției Exploatare și Mentenanță RED, Distribuție Energie Oltenia (DEO).

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PAVEL

”Ne preocupă asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică. E clar că apar probleme, generate fie de condițiile de vreme, de mediu sau alți factori externi care ne influențează activitatea. A început să ne preocupe mentenanța predictivă, în detrimentul mentenanței corective, care înseamnă, de fapt, o intervenție după ce efectul s-a produs. Efectele sunt neplăcute, iar costurile de remediere sunt destul de mari. Atât preocuparea noastră, cât și a partenerilor noștri, este să ne îndreptăm către mentenanța preventivă și predictivă, așa că Am stabilit priorități, am definit rolul și categoriile de lucrări de mentenanță”, spune el.

”Pentru a deveni mai eficienți, utilizăm sisteme informatice, am trecut în zona de digitalizare și pe lângă sistemul SAP, cu care ne gestionăm financiar costurile, inclusiv cele pe fiecare echipament, am implementat un sistem de management al forței de muncă. Electricienii noștri deja lucrează digital; este un sistem pe care l-am extins și către parteneri. Ne ajută la crearea unei baze de date cu privire la trasabilitatea comportamentului pe durata de exploatare a echipamentelor, pentru a lua decizii mai inteligente și directe asupra cauzei care conduce la defecte”, explică Adrian Pavel.

Al Shehari, Schneider Electric: Realitatea virtuală facilitează lucrările de mentenanță

”Conceptul EcoStruxure înglobează conceptul de internet al tuturor obiectelor (IoT)”, susține Alexandru Al Shehari, EcoStruxure Industry Engineer, Schneider Electric. EcoStruxure este modalitatea de a conecta toate echipamentele inteligente pe care le deținem, inclusiv cum să le utilizăm pentru a oferi o mentenanță predictivă, preventivă și corectivă adecvată și cu costuri cât mai mici. “Soluția este de realitate augmentată. Este, de fapt, un lucru foarte simplu: introducerea unor obiecte virtuale, cu ajutorul unei camere video. Aplicația se bazează pe ideea de eficiență. În urma mai multor studii efectuate de către Schneider Electric, s-a constatat că cel mai important lucru, pe partea de mentenanță, este expertiza persoanei care se află în fața unui echipament, în momentul în care trebuie să ofere servicii de întreținere. Acest program informatic propune eficientizarea mult mai rapidă cu ajutorul realității augmentate, a acțiunilor optime asupra unor echipamente anume pe care le avem în față,” spune Al Shehari.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ALEXANDRU AL SHEHARI

Totodată, sistemul permite accesarea directă a informațiilor din SCADA sau poate intra direct din aplicație în platforma SAP sau în altă platformă. ”Această aplicație propune așadar elemente de unificare a tuturor celorlalte aplicații, pentru a crește viteza de acțiune”. Aplicația mai oferă posibilitatea depanării asistate și securizate de la distanță, prin comunicare cu un expert aflat oriunde în lume.

Eficientizarea costurilor și profituri mai mari cu platforma Aveva

ACE este distribuitorul Aveva în România, unul din cei mai mari furnizori de software pentru automatizare industrială. ”Suntem distribuitori ai soluțiilor Aveva la nivel regional, în țări precum Republica Moldova, Grecia sau Bulgaria”, susține Liviu Drăgoi, Sales Manager ACE Industrial Software Solutions. ”Suntem prezenți în toate industriile, cu referințe semnificative la nivel mondial. Avantajul este că putem lucra cu absolut orice partener integrator local”, spune el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LIVIU DRĂGOI

”Aveva este specială datorită viziunii sale. Aveva urmărește atât durata de viață a proiectului, cât și pe cea de exploatare. În cazul duratei de viață, se urmărește eficientizarea costurilor și recuperarea investiției, iar din punct de vedere operațional, obiectivul este de a crește profitabilitatea. Portofoliul pe care îl prezintă Aveva este unul foarte vast, unul integrat, unul care, în contextul în care se folosește integral, eficientizează partea de inginerie, fiind foarte ușor de folosit de la un produs software la altul”, a mai spus el, prezentând elementele de portofoliu.

Maximized Value and Improved Operations Video

Conferința „Bune practici în mentenanța sistemelor de utilizare a energiei electrice” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor ACE Industrial Software Solutions și EnergoBit. Companiile invitate au fost Distribuție Oltenia și Schneider Electric.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog 125 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum Alum, ANRE, Apa Vital, Aqua Serv, Berg Banat, Box2M Enginering, Business France, CEZ, Chimcomplex, Cluj Innovation Park, Delgaz Grid, Distributie Energie Oltenia, Electrica, Electrica Furnizare SA, EnergoBit, ENGIE, EPG, EWind SRL, Eximprod Grup, Expert Energy Consult, Finder, Globema, Hidroelectrica, ICI, INCDTIM Cluj-Napoca, INCIR, Invest Dej, ITIM Cluj, Kronstadt, Metaplast, MGM Energo Electro Systems, NEPI Rockcastle, Premier Energy, Pro Credit Bank, QEtics, R Energy, Schneider Electric, SDEE Transilvania Sud, Siemens, Smart Grider Electric SRL, Solstar Energy, STEAG Energie Romania, Techno Sam, Termoficare Oradea S.A., TIAB SA, Transgaz, Universum, UPG Ploiesti, Weidmueller
.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *