Acasă » Electricitate » Mentenanța predictivă reduce costurile în industrie – conferință online, 4 iunie

Mentenanța predictivă reduce costurile în industrie – conferință online, 4 iunie

10 iunie 2020
Electricitate
energynomics

Pe 4 iunie, Energynomics a organizat a doua conferință online dedicată mentenanței sistemelor de utilizare a energiei electrice, cu accent pe soluțiile și abordările cele mai eficiente. 5 invitați au prezentat câteva exemple de bune practici și și-au exprimat opiniile cu privire la temele cele mai importante din perspectiva mentenanței la nivel industrial în România, între care calitatea forței de muncă specializate, tranziția de la reparații post-factum, la tehnologii predictive prin soluțiile informatice care vin cu recomandări de intervenție înainte de întreruperea accidentală a fluxurilor de producție. Conferința a fost transmisă în direct online și a fost urmărită de circa 700 de persoane.

De la Big Data la Smart Data

„Am executat două proiecte de mentenanță pure în Orientul Mijlociu”, a spus Cristian Pîrvulescu, CEO ENEVO Group. “Abordarea noastră începe cu elementele de monitorizare și automatizare, pentru că nu cred că putem face mentenanță fără date, iar datele trebuie transformate din Big Data, în Smart Data.”

ENEVO Group realizează în prezent unul din cele mai mari proiecte din Arabia Saudită, o stație electrică care va alimenta un mare zăcământ de petrol. “Am realizat, împreună cu colegii de la Siemens, o lucrare foarte importantă în cadrul uneia din cele mai mari oțelării din Orientul Mijlociu, iar în România lucrăm acum, utilizând platforme de automatizare de la Schneider, pentru proiectul de automatică al centralei de 230 MW Stejaru. Noi ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă sistem de automatizare și dispecerat de hidroamenajare, care urmează să fie conectat cu sistemele de control”, spus Cristian Pîrvulescu.

“Statisticile ne spun că industria pierde cam 20 de miliarde de dolari anual din cauza opririlor neplanificate, ceea ce reprezintă o cifră uriașă, aproximativ 5% din producția globală”, a mai spus el. Enevo își propune să schimbe modul în care este văzut acest subiect în general – să trecem de la mentenanța reactivă la mentenanța preventivă: “la nivel global, din datele colectate, doar 22% sunt suficient de bine organizate pentru a fi analizate, iar numai 5% dintre acestea sunt efectiv analizate”. Enevo a început să promoveze un nou tip de serviciu pe plan local – o serie de produse, servicii și platforme care să permită monitorizarea instalațiilor și optimizarea intervențiilor. ”În special în industrie ne lovim de o supra-mentenanță a echipamentelor critice, iar companiile tind să uite că echipamentele auxiliare sunt la fel de importante”.

Cea mai mare problemă este lipsa specialiștilor

„Firmele românești nu prea dau atenție mentenanței”, a spus Daniel Barciuc, Director Digital Industries Siemens România. Totuși, unele companii și-au externalizat serviciile de mentenanță și există o tendință de creștere pe acestui segment.

”Fiecare soluție este unică. Există și soluții care pot fi generalizate, cum ar fi partea de pierderi ale rețelei de distribuție. Însă nu există soluții generale pentru o fabrică, de exemplu. „În fiecare situație, răspunsul ține de echipamentele existente. Foarte mulți directori de fabrici vor să facă automatizare, dar nu țin cont de echipamentele de colectare a datelor. Mulți lideri din industrie uită de partea de revizii și nu-și fac o analiză a echipamentelor pe care le dețin deja (audituri de echipamente). Noi avem posibilitatea de a efectua astfel de audituri”, a mai spus Barciuc, subliniind că[ blocarea utilizării unui utilaj poate însemna pierderi foarte mari.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DANIEL BARCIUC

Siemens este în România de aproape 112 ani, cu patru fabrici și două centre de cercetare, precum și cu centrul de vânzări, service, proiecte din București. Pentru pregătirea personalului, Siemens are două centre de training, unul la București și unul la Cluj. În România, “avem o mare problemă cu forța de muncă – o cauză fiind îmbătrânirea personalului; o alta provine din faptul că specialiștii în domeniu nu sunt plătiți foarte bine de companii.”

Platformă digitală pentru intervenții eficiente

”Nu este suficient doar să colectezi datele, trebuie să acționezi și fizic pentru realizarea mentenanței preventive… Fiecare echipament trebuie curățat și menținut corespunzător, altfel apar pierderi de energie”, a explicat Lauru Bădiță, Country Manager România, Photon Energy.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LAURU BĂDIȚĂ

Photon Energy are 120 de angajați și este activă în 10 țări, oferind servicii de operare și mentenanță pentru parcuri solare care însumează mai mult de 300 MW în capacități instalate. Principalele piețe acoperite sunt din Cehia, Slovacia, Australia; în România, Photon Energy are 16MW în operare și mentenanță. “Punem accent pe mentenanța preventivă, pe monitorizare și intervenții de mentenanță corectivă – tot ce este legat de buna funcționare și prevenție pentru producția de energie electrică. Avem propria noastră platformă de monitorizare, cu care putem prelua datele furnizorilor din parc, prin care putem urmări toate evenimentele și producția dintr-un parc solar”, a mai spus Lauru Bădiță.

Câștiguri financiare din reducerea timpilor de indisponibilitate

”Service-ul este o pârghie strategică care îmbunătățește satisfacția și loialitatea clienților, cu implicații în creșterea competitivității partenerilor. Reducerea timpilor de pauză, de indisponibilitate a echipamentelor, este esențială, înseamnă câștiguri financiare”, a spus Gabriel Tache, Country Sales Manager, Eaton Electric.

Compania este parte din Eaton Corporation, care are sediul în Irlanda, la Dublin, dar este prezentă pe tot globul. “Avem acoperire în 175 de țări și peste 100.000 de angajați. Eaton are în România atât unități de vânzare, cât și de producție în nordul țării, la Baia Mare și Arad. În total, avem peste 2.500 de angajați în România”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GABRIEL TACHE

Costurile de nefuncționare sunt decisive în decizia de investiție pentru modernizarea sistemelor de mentenanță, a subliniat Gabriel Tache. “Ideal este ca încă de la punerea în funcțiune să fie introduse soluții de servisare digitalizată pentru a asigura continuitatea în alimentarea cu energie. Dacă vorbim despre fabrici unde deja există echipamente în operare, acționăm pas cu pas; pornim de la identificarea zonelor critice pentru funcționarea unității, o aducem în secolul XXI, după care trecem la următoarea zonă critică. Important este cât de mari sunt costurile de nefuncționare, costul pe care îl plătește fabrică pentru perioada de întrerupere a activității.”

Soluții Aveva pentru mentenanță predictivă

Conform unui studiu citat de Liviu Drăgoi, Sales Manager ACE Industrial Software Solutions, doar 18% din defectele care apar la nivelul activelor industriale sunt provocate de vârsta echipamentelor. Pentru acestea, programele de mentenanță preventivă și reparațiile sunt opțiuni valide. Restul de 82% sunt accidente întâmplătoare, care nu au legătură cu vârsta echipamentelor afectate. Pentru acestea, monitorizarea și tehnologiile predictive sunt abordările cele mai eficiente.

”Dacă reușești să reduci acest procentaj de 82%, obții o marjă uriașă de îmbunătățire a performanțelor în activitate. Mentenanța reactivă este de evitat, provoacă cheltuieli nedorite”, consideră Liviu Drăgoi.

Soluția de mentenanță predictivă propusă de AVEVA se bazează pe datele preluate de la echipamente, stocate de-a lungul timpului, dar si pe librăriile interne. ”Este tipul de mentenanță care se bazează pe datele preluate, soluția AVEVA generează scenarii previzionate de evoluție care raportate la datele primite in timp real îți evidențiază anomaliile apărute înainte ca acestea să se transforme in defecte”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LIVIU DRĂGOI

ACE Industrial Software Solutions este o companie nouă, lansată în 2019, ca distribuitor exclusiv al soluțiilor informatice Aveva, “din dorința Aveva de a rămâne aproape de clienții săi, concretizată inclusiv într-un centru autorizat Aveva, cu traineri acreditați.”

Aveva este lider mondial în furnizarea de software industrial, cu soluții utilizate în peste 100.000 de sit-uri, în companii din toate industriile. “Aveva are mai mult de 4.000 de oameni în echipă și procesează un volum de date uriaș. Din primii șase actori principali din zona de petrol și gaze, cinci utilizează soluții Aveva”, a spus Liviu Drăgoi, prezentând soluțiile companiei.

Conferința „Mentenanță pentru industrie prin automatizare digitală” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor ACE Industrial Software Solutions, Eaton Electric, ENEVO Group și Photon Energy.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog 132 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum ABB, ACE Industrial Software Solutions, AEE / SAMER, Aktron, Alwo Therm srl, ANMB, Apa Canal Sibiu, Arc Electronic, Autoliv, AVIVA, BBTR, BEIA, Box2M, Business France Romania, CCC KRONSTADT, CELCO, CLASIC MEX, Cluj Innovation Park, CMT Elec, Conpet, East Trade, Eaton Electric, ECI PROJECTS, EDPR, EDS, EFdeN, Electrica Furnizare SA, Electrotehnica Consult SRL, Elektra Renewable Support S.R.L., EMERSON PROCESS MANAGEMENT ROMANIA SRL, Energobit, ENERGOM, ENGIE, EPG, Ewind, Friesland Campina, Garrett Advancing Motion, GC, Global TECH, GLOBEMA, Growth, H Grup IT, Helukabel Romania, Hidroelectrica, Hitachi Europe Ltd., HS BACO PANELS, ICI Bucharest, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj, KFactory, Klarwin, MG, OMV Petrom, PREFAB SA, QEtics, RO, ROM Devices, SC KULZER SRL, SC SPOTING SA, Schneider Electric, Siemens, Smart Factor, Stabilus Romania, STEINEL, Technosam SRL, Teltonika, TIAB SA, TPA Group, Transelectrica, Transgaz, Transiris, Unilever, Universum, UPRUC CTR SA FAGARAS, UTCN, Vodafone Romania Technologies.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *