Compania energetică MET Group, cu sediul în Elveția, își extinde portofoliul european și marchează intrarea pe segmentul producției de energie din surse regenerabile din Germania, prin achiziția integrală a unui proiect fotovoltaic.
La finalul anului 2022, MET Group a anunțat o tranzacție similară în România, respectiv preluarea unui proiect pentru un parc fotovoltaic localizat lângă București, compania intrând astfel pe segmentul local al producției de energie verde.
MET Group a finalizat achiziția integrală a proiectului fotovoltaic Kentzlin, dezvoltat de Emeren Germania GmbH. La finalizarea lucrărilor, centrala fotovoltaică va avea o capacitate instalată de 11,5 MWp, echivalentul consumului mediu anual al 3.600 de gospodării. Producția de energie anuală a acestui parc va fi de aproximativ 13 GWh.
Proiectul este situat în landul Mecklenburg-Pomerania de Vest și se afla la jumătatea lunii iulie în faza de ready-to-build. Unitatea de producție va putea demara operațiunile comerciale din a doua jumătate a anului 2024.
MET Group este un jucător important pe piața germană a gazelor naturale și a energiei electrice. În ultimii ani, MET a achiziționat în Germania mai multe spații de depozitare subterană a gazelor naturale, cu o capacitate totală de 3,4 TWh. De asemenea, compania a contractat capacități de regazeificare GNL și a inaugurat o filială locală unde desfășoară activități de furnizare, dezvoltându-și accelerat vânzările către companii de utilități municipale, clienți industriali și, recent, consumatorii casnici. Intrarea MET pe piața producției de energie din surse regenerabile este un pas major în extinderea activităților grupului în Germania.
„Proiectul Kentzlin se încadrează perfect în strategia MET, care presupune prezență pe piețe competitive din sectorul producției de energie regenerabilă, cum este Germania, și extinderea portofoliului din Europa, în special Europa de Vest”, a declarat Christian Hürlimann, director general pentru energie regenerabilă MET Group.
Strategia de extindere a MET Group din domeniul energiei regenerabile implică extinderea portofoliului actual ajungând la o capacitate instalată de 2 GW până în 2026, jucând astfel un rol activ în tranziția energetică europeană. În 2022, MET a intrat pe piața energiei regenerabile în patru noi țări, prin achiziții în Spania, Italia, Polonia și România.
În România MET a semnat un acord pentru achiziția unei companii care deține drepturile în cadrul unui proiect fotovoltaic de 52 MWp. Proiectul poate ajunge la o producție de energie de 82 GWh pe an – echivalentul consumului anual din 50.000 de gospodării. Parcul fotovoltaic va fi amplasat în sudul României, în apropiere de București și va deveni operațional în 2024.