Acasă » Electricitate » MET Group vrea un portofoliu verde de 2 GW până la finalul anului 2026

MET Group vrea un portofoliu verde de 2 GW până la finalul anului 2026

14 iunie 2023
Electricitate
Bogdan Tudorache

MET Group a făcut pași importanți și siguri în ultimii ani pentru consolidarea portofoliului de active verzi și a investit în tehnologii de stocare. ”În acest moment, deținem numeroase proiecte operaționale sau aflate în faza de dezvoltare. Astfel, am intrat pe segmentul producției de energie verde și în România, prin achiziționarea unui parc solar în construcție, lângă București”, a declarat, pentru Energynomics, Florin Frunză, CEO, MET România Energy. ”Ambiția noastră este să atingem un portofoliu verde de 2 GW până la finalul anului 2026 și să devenim un jucător activ în tranziția energetică din Europa”, a adăugat Florin Frunză.

 

Care sunt principalele investiții și planuri verzi ale MET România dedicate regiunii ECE/SEE și care sunt planurile pentru România?

Anul 2022 a reprezentant o perioadă intensă, dominată de incertitudine în ceea ce privește accesul și asigurarea energiei, determinând clienții să aprecieze stabilitatea și încrederea oferite de un partener pe termen lung. În acest sens, MET România Energy și-a dovedit capacitatea de a susține parteneriatele comerciale de durată. În ciuda crizei energetice și a volatilității crescute din piață, am reușit să rămânem aproape de clienții noștri de pe segmentul de retail, asigurând prețuri constante pe toată perioada contractului.

În ceea ce privește planurile verzi, MET Group a înființat o divizie specială, dedicată administrării Activelor Verzi, menită să sprijine implementarea strategiei pe segmentul de regenerabile și să ofere expertiza necesară pentru atingerea obiectivului stabilit la nivel de grup. Ambiția noastră este să atingem un portofoliu verde de 2 GW până la finalul anului 2026 și să devenim un jucător activ în tranziția energetică din Europa.

Inițiativele recente consolidează și poziția pe segmentul producției de energie din surse regenerabile. Printre acestea se numără parcurile eoliene din Bulgaria și Serbia, cele fotovoltaice din Italia, Spania, Polonia și România, dar și termocentrala pe biomasă din Serbia. Așadar, anticipăm că până la sfârșitul anului 2023, capacitatea noastră de energie regenerabilă va ajunge la aproximativ 400 MW.

 

Cât de mult veți investi și ce proiecte sunt în curs de dezvoltare în prezent? Dar pe termen mediu? Vă rugăm să ne oferiți câteva detalii despre proiecte?

MET Group a făcut pași importanți și siguri în ultimii ani pentru consolidarea portofoliului de active verzi și a investit în tehnologii de stocare. În acest moment, deținem numeroase proiecte operaționale sau aflate în faza de dezvoltare. Astfel, am intrat pe segmentul producției de energie verde și în România, prin achiziționarea unui parc solar în construcție, lângă București.

Experiența extinsă din acest segment este demonstrată prin succesul celor trei parcuri fotovoltaice din Ungaria și al celor două parcuri eoliene din Bulgaria. Astfel, la nivel de grup, continuăm tranzacțiile importante pe segmentul fotovoltaic în țări precum Italia, Spania, Polonia sau România. Parcul fotovoltaic local de 52 MWp poate ajunge la o producție de energie de aproximativ 82 GWh pe an, echivalentul consumului anual din circa 50.000 de gospodării, țara noastră fiind a patra piață unde MET Group preia proiecte care vizează producția de energie din surse regenerabile.

Un alt exemplu în acest sens este joint venture-ul Keppel – MET Renewables AG, un parteneriat strategic între MET Group și Keppel Infrastructure care facilitează identificarea de oportunități pe segmentul producției de energie din surse regenerabile. Parteneriatul va urmări și va investi în active fotovoltaice și eoliene onshore, atât pe terenuri virane, cât și pe terenuri neamenajate în Europa de Vest, care vor completa activitățile MET Group din Europa.

 

De ce ați ales România pentru investiția în fotovoltaic?

MET România Energy își propune să contribuie activ la tranziția energetică a României. Investiția în proiectul fotovoltaic din sudul țării este o reconfirmare a potențialului pe care îl are țara noastră și a angajamentului pentru dezvoltare pe care grupul și-l asumă atât pe plan local, cât și european.

Achiziția a marcat un moment important pentru noi, fiind prima investiție locală a grupului în producția de energie din surse regenerabile, după tranzacții similare în Italia, Spania și Polonia. Mai mult, proiectul ne va ajuta să asigurăm îmbinarea între producția proprie, creșterea lichidității pe piața locală de energie și serviciile conexe oferite consumatorilor din portofoliu.

 

Care sunt principalele schimbări survenită în urma conflictului din Ucraina? Cum au afectat aceasta costurile, operațiunile și viteza proiectelor? Dar rata de rentabilitate a investițiilor?

În contextul actual, îmbunătățirea ponderii de energie regenerabilă pe plan local și european poate reduce dependența de combustibili fosili tradiționali. Astfel, ne concentrăm pe toate segmentele din piața energetică, reușind prin soluții moderne, adaptate nevoilor curente, să menținem parteneriatele dezvoltate de-a lungul timpului.

În ceea ce privește rentabilitatea investițiilor, este de așteptat ca reglementările de pe piața locală să încurajeze producătorii de energie din surse regenerabile, crescând numărul acestor investiții. Astfel, exceptarea acestora de la supraimpozitare și absența unei obligații de vânzare a energiei din surse regenerabile, pentru capacitățile puse în funcțiune după data de 1 iunie 2020, favorizează în continuare dezvoltarea acestui segment.

 

Care sunt principalele bariere în calea dezvoltării proiectelor în România? Ce se poate face?

Siguranța și sustenabilitatea energetică sunt priorități importante ale fiecărei țări, inclusiv România. Pentru a atinge obiectivele stabilite, este necesară o abordare coerentă și sustenabilă în ceea ce privește investițiile în sectorul energetic. O politică energetică bine concepută și implementată poate încuraja dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, precum și reducerea dependenței de cele tradiționale. În plus, o astfel de politică încurajează inovația și evoluția tehnologică în sectorul energetic.

Datorită avantajelor geografice și conexiunii bune cu piețele din regiune, România are un potențial energetic ridicat pe fiecare segment. Astfel, este important să se creeze un cadru predictibil și stabil pentru a atrage investițiile și pentru a sprijini dezvoltarea companiilor. Prin urmare, colaborarea dintre autorități, specialiștii din domeniu și companii este esențială pentru dezvoltarea durabilă și susținerea investițiilor.

 

Ce ar mai trebui să facă România pentru a permite accelerarea investițiilor și pentru a ne asigura independența energetică față de livrările din Rusia? Cum putem accelera adoptarea fondurilor europene?

În ultimii ani, am asistat la o creștere a gradului de conștientizare cu privire la importanța pe care o are diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. În prezent, există un număr tot mai mare de investitori interesați de dezvoltarea proiectelor cu energie regenerabilă în România. Pentru a materializa aceste inițiative, avem nevoie de strategii clare, care să ofere companiilor siguranța și echilibrul necesar pentru a iniția și finaliza proiectele pe care le au în plan.

În ceea ce privește independența energetică, pentru România, al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, gazul natural reprezintă în continuare o sursă importantă de energie atât în perioada de tranziție, cât și pe termen lung.

În cadrul MET România Energy, ne propunem să contribuim activ la tranziția energetică prin dezvoltarea unor proiecte durabile și eficiente, iar acest lucru a început deja prin investiția în parcul fotovoltaic local. În același timp, vrem să rămânem un partener de încredere pentru toți clienții noștri, oferindu-le stabilitate, predictibilitate și soluții adaptate nevoilor pe care aceștia le au.

 

Cum putem face ca rețeaua să fie mai bine pregătită pentru sursele de energie regenerabilă și să avem o piață pregătită pentru sursele de energie regenerabilă? Ce se poate face cu privire la demand-response, pentru a accelera adoptarea acestuia în România?

Investițiile constante în rețelele de transport și distribuție a energiei sunt esențiale pentru a satisface nevoile pieței. Pentru a răspunde cererii în creștere pentru energie din surse regenerabile, este necesar ca infrastructura existentă să fie îmbunătățită prin dezvoltarea exponențială a rețelei odată cu proiectele deja operaționale sau cele în curs de pregătire.

Un alt aspect important este stabilirea unor prețuri competitive pentru energia din surse regenerabile, astfel încât să devină o opțiune atractivă pentru clienții care își doresc să își eficientizeze costurile. În acest sens, este utilă o abordare holistică, care să ia în considerare atât partea de producție, cât și partea de consum, și să ofere soluții adaptate, specifice fiecărui client.

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din iunie 2023 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *