Acasă » Legislatie » MFP a stabilit mecanismul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial de operatorii economici

MFP a stabilit mecanismul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial de operatorii economici

28 august 2018
Legislatie
energynomics

Ministerul Finanțelor Publice propune evidențierea distinctă, pe seama creanțelor, a sumelor reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar, mecanismul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial de operatorii economici fiind stabilit printr-un proiect de ordin al ministrului de resort, informează MFP.

Proiectul de act normativ stabilește, totodată, termenul de depunere a situațiilor financiare interimare la unitățile teritoriale ale MFP, respectiv 30 de zile de la aprobarea acestora de către adunarea generală a acționarilor/asociaților, conform Agerpres.

„Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, continuă să sprijine și să încurajeze mediul de afaceri prin măsuri de simplificare și debirocratizare. În acest scop, prin lege, s-a acordat posibilitatea de a opta pentru repartizarea trimestrială a dividendelor, ceea ce va permite flexibilizarea planificării bugetare atât pentru antreprenori, care vor beneficia astfel mai repede de profitul propriei afaceri, cât și pentru execuția cheltuielilor bugetare. În acest fel, se vor colecta și în timpul anului venituri bugetare provenite din impozitul pe dividende”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Proiectul de ordin prevede că entitățile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestrială de dividende, întocmesc situații financiare interimare formate din bilanț și contul de profit și pierdere, iar aceste componente au aceeași structură cu cea aplicabilă situațiilor financiare anuale întocmite conform prezentelor reglementări. Veniturile și cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la începutul exercițiului financiar până la finele trimestrului pentru care entitatea a optat să repartizeze dividende.

Referatul de aprobare a proiectului subliniază că se propune ca suma corespunzătoare dividendelor să fie recunoscută printr-un cont distinct, respectiv contul 463 „Creanțe reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *