Majoritatea investitorilor instituționali implementează și se aliniază standardelor ESG (standarde de mediu, sociale și de bună guvernanță) și raportează extrem de transparent în fiecare an acțiunile legate de ESG și cerințele aferente adresate firmelor în care investesc, a afirmat Michal Fonea Alexandron, Head of International Development, Material Future, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.
”Numărul politicilor relevante pentru ESG este în creștere, atât din partea guvernelor, cât și din partea companiilor, și vedem numărul de ETF-uri care poartă marca ESG crescând exponențial în ultimii ani, așadar vedem o creștere fantastică pentru tot ceea ce este marcat ESG… Fondurile merg tot mai mult către astfel de proiecte, care devin astfel foarte puternic influențate de marca ESG”, a spus ea.
Politicile, discuțiile de mediu devin centrul atenției și există presiuni foarte mari asupra companiilor, asupra investitorilor, de a adopta ESG.
ESG este urmărit pe întregul lanț valoric al investițiilor, de la beneficiar către managerii de fonduri de pensii, fonduri de investiții și companiile recipiente, cu presiuni guvernamentale de deasupra și presiunea societății civile de dedesubt.
ESG va marca și noile investiții în regenerabile, noul val al investițiilor fiind un produs ESG, dar și cu impact pe termen lung. Iar ESG devine o linie roșie de urmat, toată lumea întocmește anual rapoarte ESG, însă devine un lucru de impact, urmărind rezultate palpabile, în cadrul investițiilor, a explicat ea.
Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.