Legea ce face posibilă injectare energiei din surse regenerabile a fost promulgată marți și urmează să apară în Monitorul Oficial. Într-un comunicat de presă, asociația energiaTa salută noua lege, pe care o consideră un pas înainte extraordinar, inclusiv din punct de vedere al procesului de autorizare. Până acum românii care aveau sisteme de panouri fotovoltaice nu puteau injecta energia electrică în rețea, fiind nevoiți deseori să treacă printr-un proces de autorizare lung (peste 450 zile), anevoios (peste 12 autorizații) și scump.
În ultimele luni, proiectul de lege privind prosumatorii a fost dezbătut în Comisiile de Industrie și Mediu și aprobat în plenul camerei deputaților cu 279 de voturi pentru din 285. “Pentru noi este un vis devenit realitate. Acum 2 ani am început acest proces pentru a face prosumatorii posibili în România. Nu a fost deloc simplu, dar am crezut cu tăria ca românii trebuie să poată să își producă energia și am făcut tot ce am putut pentru a rezolva această problemă. […] Suntem nerăbdători sa vedem sute de mii de mici producători de energie curată în România în următorul an”, au declarat Mihai Toader-Pasti și Claudiu Butacu, cofondatori energiaTa.
În opinia acestora, legea promulgată este dovadă că parteneriate dintre mediul guvernamental și non-guvernamental pot fi de succes și ar trebui încurajate.
energiaTa, alături de PATRES și Greenpeace, sunt trei ONG-uri, care împreună cu o parte dintre membrii Parlamentului și ai Comisiei de Industrii și Servicii au contribuit, la formularea legii, care introduce câteva noutăți.
- Obligația impusă distribuitorilor să facă posibilă racordarea în 30 zile și obligația impusă furnizorilor de energie electrică de a achiziționa energia electrică astfel produsă
- Prosumatorii sunt scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale în factura de energie electrică, asta înseamnă că nu mai este nevoie să înființeze o firmă sau un PFA
Cine poate fi prosumator
Orice persoană fizică sau juridică interesată de un echipament generare a energiei din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe locul de consum poate vinde energia electrică în rețea, atâta timp cât activitatea specifică nu este producerea energiei electrice. Sunt acceptate nu doar locuințele, ci și un bloc, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, un spațiu comercial sau industrial, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
Ce venituri poate aduce energia injectată în rețea
În 2018, românii vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat în rețea, fiind de asemenea scutiți de la orice obligații fiscale. Prosumatorii nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare pe factură, ca diferență între banii plătiți pentru energia consumată și cea vândută în rețea.
Prosumatorii ar putea avea parte de mai multe vești bune în perioada următoare, mai anunță energiaTa. Autoritatea Fondului pentru Mediu ar urma să aloce 100 de milioane de euro pentru subvenționarea cumpărării instalațiilor de energie solară, incluzând panourile, sistemul electric și invertorul. Astfel, aproximativ 28.000 de români ar putea primi câte 3.500 euro pentru echipamente cu putere instalate de maxim 3kW. Mai multe detalii vor sunt așteptate în ghidul ce va fi publicat pe site-ul afm.ro.
Despre energiaTa
energiaTa este unul dintre promotorii prosumatorilor în România. Creat în februarie 2016 proiectul își propunea să facă prosumatorii o realitate în România, participând activ la consultările publice pentru noua strategie energetică națională și legea prosumatorilor, promovând avantajele și motivele pentru care România are nevoie de o nouă legislație. Acum energiaTa va oferi consultanță gratuită sub forma elaborării unor ghiduri care să îi ajute pe viitorii prosumatori să înțeleagă fenomenul, tehnologiile și să parcurgă etapele necesare pentru a putea injecta în rețea.
Alte informații utile găsiți în energiaTa – Comunitatea prosumatorilor și în curând pe energiaTa.org.