Deși proprietarii imobilelor ipotecate se califică pentru subvenționarea prin programul AFM dedicat prosumatorilor, prevederea potrivit căreia antreprenorii care au sediul social acasă nu pot accesa programul guvernamental de subvenționare a panourilor fotovoltaice rămâne în Ghidul utilizatorului.
”Cine are sediul social al firmei în locuință nu poate participa la program”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, citat de e-nergia.ro.
Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională urma să fie modificat printr-un proiect inițiat de Ministerul Mediului.
Această ajustare a Ghidului era de natură a limita accesul la programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenționate a două categorii de beneficiari: cei care au ipotecă pe locuință și cei care au sediul social în locuința unde doreau să-și monteze panouri.
Pentru prima categorie, s-a găsit o soluție. “Am găsit o soluție, se va finanța și imobilul care are o ipotecă, cu condiția ca în perioada de implementare și monitorizare, care este de șase ani, să nu se schimbe dreptul de proprietate” a spus Brezuică. El a mai precizat că dacă se va schimba proprietarul locuinței, acest lucru constituie o culpă și AFM se va îndrepta împotriva beneficiarului.