Odată cu dezvoltarea accelerată a proiectelor de energie regenerabilă, EnergoBit și-a majorat portofoliul și are acum în lucru peste 7.000 MW în capacități instalate în diverse proiecte verzi (solar, eolian, geotermal și cogenerare), a spus Mihaela Coroiu, Marketing Strategy Director, EnergoBit, în cadrul conferinței ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, organizate de Energynomics.
”Multe proiecte sunt trecute de faza studiului de fezabilitate și sunt deja în proces de obținere a avizelor tehnice de racordare, așadar au șanse mari să intre în execuție de anul viitor. Unele proiecte sunt gândite să livreze direct energia în sistemul energetic național, vizează, deci, producerea și vânzarea energiei. Altele sunt gândite să acopere consumul propriu al unor unități mari, industriale sau chiar municipalități”, a precizat Mihaela Coroiu.
EnergoBit are deja finalizate proiecte în portofoliu cu o putere instalată de peste 2.000 MW. ”Experiența noastră ne recomandă și în toate segmentele – energie eoliană, solară, hidro sau biogaz, întrucât portofoliul nostru include Parcul Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian din Europa, dar și cea mai mare centrală fotovoltaică din România, cel puțin până acum, centrala de la Ucea. Am fost implicați și în primul sistem fotovoltaic care folosește dublu tracking, cel de la Miroslava”, a adăugat Mihaela Coroiu.
Sustenabilitatea unui proiect energetic depinde de obiectivele asumate pentru reducerea consumului de resurse primare. ”Trebuie să avem în vedere nu doar reducerea consumului de resurse primare, ci și faptul că se reduce generarea de deșeuri, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră, totul într-un efort care vizează neutralitatea climatică. De asemenea, sunt importante asigurarea securității și a continuității alimentării cu energie. Toate acestea trebuie corelate cu sporirea confortului și a siguranței pentru utilizatori, și, în același timp, cu obiectivele de dezvoltare economică și echitate energetică”.
Noile criterii de performanță energetică trebuie să satisfacă și exigențele utilizatorilor, dar să fie și în linie cu cerințele de flexibilitate ale sistemului energetic național, a precizat Mihaela Coroiu.
EnergoBit are și soluții pentru proiecte energetice la cheie. ”Pentru noi, acest lucru reprezintă o foarte mare responsabilitate, pentru că urmărim îndeplinirea criteriilor de sustenabilitate în toate proiectele, de la creșterea eficienței energetice, a securității, siguranței și utilizării tehnologiilor moderne, inclusiv pentru producerea energiei curate”, a spus ea.
DESCARCĂ PREZENTAREA MIHAELEI COROIU
Referindu-se la explozia prețurilor la energie, Mihaela Coroiu a opinat că această evoluție va impune în piață o nouă tendință de eficientizare a consumului și creștere a capacităților proprii de producție pentru auto-consum și livrare în rețea. ”Cea mai ieftină energie este cea economisită. Dacă vorbim de reducerea consumului energetic, nu vorbim de o reducere a producției sau a activității. Vrem să reducem pierderile la minimum, atât în instalațiile de producție a energiei, cât și în cele de transfer, precum și o optimizare a consumului în întreg sistemul. Astfel, trebuie întocmit un program pentru creșterea eficienței energetic în întreg sistemul consumatorului final. Noi, EnergoBit, construim acest program pe baza analizei stării inițiale. De regulă, această etapă este cuprinsă în auditul energetic. Construim de fapt un program corelat cu capacitățile tehnico-economice ale beneficiarului și gândit, dacă e cazul, în etape de implementare, așa încât primele implementări să aducă rezultate maxime în cel mai scurt timp și să finanțeze ulterior noi măsuri care să ducă la o sporire continuă a performanței”, a explicat reprezentanta EnergoBit.
Implementarea, extinderea și modernizarea sistemelor de management și control al energiei sunt extrem de importante, iar proiectele la consumatorii finali sunt concepute cu o componentă semnificativă de digitalizare. ”Să nu uităm că avem deja definit în legislația comunitară indicatorul de smart readiness, indicatorul privind gradul de pregătire pentru soluții inteligente al clădirilor. Acest indicator, dezvoltat pentru clădiri, cred că are mare aplicabilitate și în alte sfere. El, probabil, urmează să fie implementat în legislația națională fie ca parte a certificatului energetic, fie distinct. În orice formă, cred că este un pas pe care îl vom vedea de anul viitor”.
Conferința ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: BCR, Enel X România, EnergoBit, Schneider Electric, Simtel, Wiren.