Distribuție Energie Electrică România (DEER) va investi annual circa 100 de milioane de euro, suisține Mihaela Suciu, director general al companiei. Ea spune că DEER a alocat fonduri considerabile pentru modernizarea reței de distribuție a energiei, însă, cu toate acestea, ar fi nevoie de investiții și mai mari.
“Transportul și distribuția de energie sunt esențiale în tranziția energetică. Energia este în toate, puterea energiei e imensă. Energia produsă de producători nu se consumă în același loc, motiv pentru care avem nevoie de sisteme de distribuție puternice. Toate proiectele din energie au nevoie de sisteme de distribuție puternice, care să fie pregătite să facă față tuturor provocărilor. Realitatea din teren este la noi, la operatorii de distribuție a energiei electrice.
”DEER asigură livrarea energiei electrice în 18 județe. Peste 80% dintre rețelele noastre sunt construite înainte de 2000, deci necesită investiții masive în modernizare. Noi ne-am angajat la investiții anuale de 100 milioane de euro, însă acestea nu sunt suficiente”, a spus Mihaela Suciu în cadrul unei conferințe, conform Transilvania Business.
“În contextul dat, echipa DEER acționează pe mai multe planuri. Trebuie să asigurăm continuitatea distribuției de energie la clienții finali, să facem față întreruperilor, cu respectarea standardelor impuse de către Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei cu referire la durata acestora. În paralel, gândim proiecte pentru viitor. La DEER avem o echipă dedicată, de proiectare, cu peste 200 de specialiști. Obiectivul nostru este să acționăm pentru a lua presiunea de pe utilizatorii finali. Avem depuse 30 de proiecte pentru a accesa fonduri europene, prin Fondul pentru Modernizare. Până în prezent au fost semnate contracte de peste 3 miliarde de lei, reprezentând proiecte care vor intra în execuție.
”Sigur, admitem că suntem nevoiți să lucrăm mai mult spre tradițional decât spre inovare pentru că suntem tributari unor cutume din trecut. Însă, astăzi, vorbim despre un sistem de distribuție a energiei electrice și facem pași concreți spre digitalizare și inovare. Așteptările trebuie calibrate în timp, nu se pot întâmpla minuni peste noapte.
”Categoric, începând cu anii 2025, 2026 se va vedea impactul investițiilor pe care noi le facem acum. Un alt aspect e lipsa de executanți pentru multitudinea de proiecte. Avem nevoie de executanți. E o mare problemă în piață, toți trebuie să fim conștienți de acest lucru. Identificăm în mod dinamic problemele și provocările. Avem specialiști la DEER, dar trebuie să facem front comun și să avem aceeași abordare”, a adăugat Mihaela Suciu.