Acasă » Electricitate » Mihaela Suciu: Investițiile reprezintă pilonii strategiei DEER

Mihaela Suciu: Investițiile reprezintă pilonii strategiei DEER

1 aprilie 2025
Distribuţie
Bogdan Tudorache

În plină tranziție energetică și sub presiunea unor provocări fără precedent, Distribuție Energie Electrică România (DEER) își consolidează poziția de lider în infrastructura de distribuție, printr-un plan ambițios de investiții și dezvoltare. Mihaela Suciu, directorul general DEER, vorbește despre pilonii strategici ai acestui efort de modernizare accelerată: digitalizare, sustenabilitate, acces echitabil la energie și adaptarea rețelei la noile realități ale consumului și producției descentralizate. Investițiile, atrase tot mai mult din fonduri nerambursabile, țintesc performanță, flexibilitate și reziliență – ingrediente esențiale pentru o rețea pregătită să susțină România viitorului.

 

Stimată doamnă Mihaela Suciu, care sunt principalii piloni ai noului Plan de dezvoltare și investiții al DEER pentru perioada următoare și, inclusiv, aferent perioadei V de Reglementare 2025 – 2029? Care sunt principalele proiecte de investiții?

Mihaela Suciu, directorul general al DEER

În primul rând, doresc să subliniez că investițiile reprezintă pilonii strategiei DEER în îndeplinirea misiunii noastre de a aduce viitorul în prezent. Cu toții suntem angrenați în acest amplu proces investițional, care vine cu provocări, dar și cu satisfacții. Toate investițiile pe care le realizăm urmăresc același lucru: să oferim utilizatorilor de rețea din arealul DEER un serviciu de distribuție care să respecte nivelul de calitate impus de standardele aplicabile.

Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) este cel mai mare operator național de distribuție a energiei electrice. Deservim aproape jumătate din țară, mai precis, 40,7% din teritoriu, 18 județe, circa 4 milioane de utilizatori. Este evident că investițiile pe care trebuie să le facem înseamnă alocarea unor resurse financiare semnificative.

Având în vedere că aceste cheltuieli aferente investițiilor sunt recunoscute în tarifele de rețea aplicate utilizatorilor, pentru a nu împovăra facturile, am depus toate eforturile ca o parte a acestor resurse să vină din fondurile europene. Am reușit, în ultimul an, să semnăm contracte de finanțare din Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte de investiții, în valoare de peste jumătate de miliard de euro. Nu ne oprim aici. În Planul de Dezvoltare pentru următorii 10 ani am inclus și alte proiecte din fonduri nerambursabile – Programul de Dezvoltare Durabilă-, pentru care vom depune proiecte. Ne mândrim cu faptul că demersurile DEER pentru identificarea de alte resurse financiare pentru proiectele de investiții au avut un real succes. Și doresc să felicit întreaga echipă DEER care a reusit să realizeze aceste proiecte importante.

Toate investițiile noastre sunt absolut necesare și n-aș putea să spun că sunt mai importante unele decât altele, că sunt mai importante cele care vizează reducerea numărului și timpului întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a utilizatorilor sau cele ce vizează atingerea țintelor de decarbonizare pe care ni le-am asumat la nivel de țară.

De aceea, în Planul de Dezvoltare avem incluse direcții care vizează consolidarea rețelelor, cu scopul de a asigura parametri tehnici necesari, prin îmbunătățirea indicatorilor de performanță, dar și implementarea unor măsuri de diminuare a pierderilor tehnice de rețea și de combatere a furturilor de energie, toate acestea prin adoptarea de tehnologii avansate în sectorul energetic. Primul nostru obiectiv îl reprezintă asigurarea accesului la energie electrică pentru toți utilizatorii de energie electrică (consumatori, prosumatori și producători). De fapt, obiectivul stabilește, ca prioritate, finalizarea electrificării României și menținerea sistemului de distribuție a energiei electrice în strânsă corelație cu dezvoltarea socio-economică.

Pe de altă parte, avem multe direcții ce vizează tranziția energetică. Un alt obiectiv al DEER este reprezentat de identificarea și implementarea celor mai bune practici de protecție a mediului și asigurarea eficienței energetice în dezvoltarea RED. Avem proiecte care sunt parte integrantă a strategiei noastre de a asigura o dezvoltare durabilă și de a răspunde nevoilor comunității și ale mediului înconjurător. De exemplu, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul companiei, ne propunem să înnoim parcul auto cu mașini Euro 6 sau electrice. Vrem să dezvoltăm rețelele pentru a asigura racordarea punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice. Avem măsuri de creștere a adecvanței rețelei pentru a crește capacitatea de integrare a energiei provenite din surse regenerabile, intermitente.

Ne dorim energie curată și eficiență energetică prin asigurarea distribuției energiei produse din surse regenerabile, prin reducerea consumului propriu tehnologic (CPT), prin reducerea costurilor de mentenanță, în mod special al costurilor cu transportul, prin utilizarea echipamentelor cu caracteristici tehnice avansate și cu mentenanță care tinde spre zero.

Însă toate aceste deziderate nu pot fi atinse fără a utiliza cele mai noi tehnologii. Ceea ce înseamnă digitalizare și automatizare. Planul nostru de dezvoltare prevede digitalizarea rețelelor și implementarea pas cu pas a conceptului de SMART GRID, prin implementarea de soluții digitale pentru izolarea defectelor și realimentarea cu energie în mediul rural și urban, prin digitalizarea stațiilor de transformare şi soluții privind controlul rețelei de la distanță (integrare stații în SCADA, prin utilizarea de echipamente şi sisteme inteligente pentru asigurarea calității energiei electrice – SMI și analizoare), prin creșterea flexibilității sistemului de distribuție prin digitalizare, prin dezvoltarea contorizării inteligente.

Sunt suficiente investițiile recunoscute prin noul RRR anunțat de ANRE? Care ar trebui să fie nivelul acestei rate pentru a permite rețelei să facă față provocărilor viitorului?

Apreciem eforturile ANRE de a stabili o rată reglementată a rentabilității, la un nivel rezonabil, care să reflecte condițiile mediului economic din România, corelat cu încurajarea operatorilor de distribuție în a realiza planul de investiții ambițioase. Provocările tot mai complexe cu care se confruntă sectorul energetic – de la creșterea cererii la tranziția către surse regenerabile și digitalizarea infrastructurii – necesită o abordare integrată și resurse financiare adecvate pe termen lung. Este esențial ca toate părțile implicate să rămână deschise la ajustări ale indicatorilor care reflectă costul capitalului propriu și împrumutat, astfel încât investițiile pe care ni le-am propus în planurile pe termen mediu și lung să asigure eficiența economică de care orice societate comercială are nevoie.

Așadar, colaborarea continuă și dialogul transparent rămân pârghiile esențiale pentru a garanta o dezvoltare sustenabilă și echitabilă a sistemului energetic.

 

Cât de bine pregătită va fi rețeaua din România în ansamblu pentru a face față noului val de investiții verzi?

Creșterea ponderii energiei regenerabile va pune o presiune semnificativă asupra rețelelor de distribuție existente, în primul rând pentru că infrastructura acestora este învechită.

Rețeaua de distribuție aflată în gestiunea DEER este o rețea electrică complexă, structurată pe 3 niveluri de tensiune: înaltă tensiune (IT), medie tensiune (MT) și joasă tensiune (JT). Nivelul de tensiune la care sunt cele mai multe instalații electrice este JT, într-un procent de 63,64%, în timp ce 32,92% o reprezintă instalațiile la MT și 3,44% instalațiile la IT.

La nivel de companie, majoritatea activelor au fost puse în funcțiune înainte de anul 2000, având o vechime mai mare de 20 ani și un grad avansat de uzură fizică și morală. 31% dintre locurile de producere a energiei sunt racordate la instalații din orașe, iar 69% în afara orașelor.

Doar în cazul în care producția are un caracter permanent, efectul producătorilor racordați în rețelele electrice de MT și JT poate fi unul benefic pentru nivelul de tensiune la utilizatori. În cazul producătorilor nepermanenți (cum sunt cei regenerabili – energie solară, eoliană), pot să apară cazuri de fluctuații de tensiune, care sunt dificile de gestionat.

Doresc să precizez următoarele: DEER acordă o deosebită importanță retehnologizării și modernizării instalațiilor pentru a prelua energia generată de producători. Revin la prima întrebare, tocmai pentru a sublinia importanța investițiilor. Sunt necesare investiții substanțiale în asigurarea flexibilității rețelei, pentru a se adapta cerințelor producției distribuite, prevenirea congestiilor (stocare, agregarea producției distribuite coroborată cu planificare digitalizată și IA etc.), în implementarea de soluții inteligente: rețele inteligente/ contorizare inteligentă pentru monitorizarea și gestionarea energiei în timp real (contoare inteligente, senzori, automatizarea stațiilor și transformatoarelor etc.), în dezvoltarea infrastructurii de comunicații pentru volume mari de transfer de date.

Dacă investițiile propuse de operatorii de distribuție se vor realiza la termenele asumate, vom putea, într-un orizont de timp rezonabil, să avem o rețea adaptată utilizării eficiente de către sursele de energie regenerabilă. De aceea, reiau ceea ce am tot spus oricând am avut ocazia: principalele provocări cu care ne confruntăm sunt timpul (investițiile trebuie făcute urgent), banii (investițiile necesare sunt multe și costisitoare) și lipsa forței de muncă (o situație cu care se confruntă întreaga industrie). Cu toate aceste provocări, am convingerea că echipa DEER va reuși să ducă la îndeplinire obiectivele pe care ni le-am propus.

 

Care este ritmul de creștere al prosumatorilor? Ce estimări aveți pentru acest segment, pentru 2024/25? Dar al proiectelor medii și mari eoliene și solare? Cum vedeți evoluția stocării?

Ritmul de creștere al prosumatorilor în ultimii ani a fost unul accelerat, pe fondul mai multor factori convergenți, cum ar fi scăderea costurilor echipamentelor fotovoltaice, îmbunătățirea reglementărilor, creșterea gradului de conștientizare privind sustenabilitatea și, mai ales, susținerea oferită de programele guvernamentale ale statului român. În plus, politicile europene și internaționale în domeniul energiei verzi, alături de presiunile de a reduce emisiile de carbon, au creat o infrastructură de suport solidă pentru dezvoltarea acestui segment.

Numărul prosumatorilor a crescut anual în medie cu 250% în perioada 2021-2023. Astfel, dacă la finalul anului 2022, la nivelul DEER, aveam înregistrați aproximativ 15.000 de prosumatori, la finalul anului 2023 numărul lor a fost de 43.000, iar la această dată avem un număr de peste 80.000 prosumatori, numărul cererilor fiind în creștere.

Estimăm o creștere anuală de aproximativ 30.000 prosumatori, cu o putere medie instalată de 330 MW.

În privința capacității de stocare, dacă la 31.12.2022 aceasta era de 45.744,26 Ah [18.3 MWh, pentru o tensiune de 400V, obișnuită pentru sistemele de stocare a bateriilor la scară largă, n.r.], la nivelul DEER, la 31.12.2024 a atins valoarea de 320.929 Ah [128 MWh, pentru o tensiune de 400V, obișnuită pentru sistemele de stocare a bateriilor la scară largă, n.r.].

În contextul legislativ și economic actual, ritmul de realizare a capacităților de producție este accelerat în cazul producătorilor cu puteri instalate sub 10 MW și mai redus în cazul producătorilor cu puteri instalate mari (peste 10 MW).

În concluzie, sunt convinsă că segmentul prosumatorilor va continua să înregistreze o creștere accelerată, fiind stimulat atât de factorii economici, cât și de cadrul legislativ și tehnologic tot mai favorabil.

 

Care este ritmul de dezvoltare al contorizării inteligente?

DEER are aprobat un calendar de implementare a sistemelor de măsurare inteligente prin care, până la finalul anului 2028, aproximativ 35% dintre utilizatorii racordați urmează să fie integrați în SMI. Totodată, au fost depuse proiecte și semnate contracte de finanțare din Fondul pentru Modernizare, cu termen de finalizare anul 2028, pentru încă aproximativ 30% din numărul de utilizatori racordați la rețeaua DEER.

 

Cum au evoluat indicatorii de calitate ai rețelei SAIDI și SAIFI în ultimul an?

Așa cum spuneam, investițiile noastre urmăresc, în primul rând, să ofere utilizatorilor noștri servicii cât mai bune, dar și prietenoase cu mediul. Cei mai importanți indicatori ai noștri sunt cei ce vizează numărul și durata întreruperilor în alimentarea cu energie electrică. Iar investițiile pe care le facem au ca rezultat îmbunătățirea acestor indicatori. Spre exemplu, pentru indicatorul SAIDI (System Average Interruption Durration Index), care, mai pe înțelesul tuturor, reprezintă durata medie de timp a întreruperilor de energie electrică care a afectat un consumator, pe o perioadă de un an, a avut o scădere cu 8%, de la 243 de minute în anul 2023, la 224 de minute în anul 2024. În acest sens, avem o durată medie mai redusă la întreruperile planificate și neplanificate prin optimizarea lucrărilor și realimentare pe grupuri electrogene. Cu toate că a crescut numărul de evenimente accidentale din instalațiile de distribuție s-a reușit reducerea timpului mediu de întrerupere.

Pentru indicatorul SAIFI (System Average Interruption Frequency Index), care arată de câte ori a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică la un consumator într-un an, aici avem o creștere de 5%, de la 2.07 întreruperi/an în anul 2023, la 2.18 întreruperi/an, în anul 2024. Această creștere este determinată de lucrările de modernizare și dezvoltare a rețelei care, în ultimii ani, au crescut considerabil. DEER a investit în ultimii 4 ani, peste 4 miliarde de lei în lucrări de modernizare, dezvoltare și digitalizare a rețelei, și continuă să aibă un plan ambițios de investiții, atât din surse proprii, cât și din fonduri europene, unde, până în acest moment, a atras circa 500 de milioane de euro.

 

Care a fost cea mai mare provocare a anului 2024 și cum ați gestionat‑o?

Cea mai mare provocare a anului 2024 a fost, de departe, atacul cibernetic din luna decembrie, care a afectat sistemele virtuale (serverele virtuale) ce deservesc diferite aplicații interne și externe ale companiei. Din fericire, nu au afectat sistemele critice pentru alimentarea cu energie electrică (SCADA), acestea rămânând funcționale și sigure. Specialiștii DEER, alături de autoritățile abilitate, au acționat prompt pentru identificarea și contracararea atacului, în vederea limitării efectelor acestuia. În plan intern, a fost alcătuit Comitetul de Securitate pentru a analiza și a adopta măsuri urgente, alături de o celulă de criză, atât în cadrul DEER, cât și la nivel de grup, pentru a asigura comunicarea permanentă, transparentă și promptă cu autoritățile, mass media, grupul, părțile interesate, dar și angajații. Într-un timp scurt, majoritatea aplicațiilor au fost funcționale, câteva, mai complexe, au necesitat ajustări sau modificări, însă activitatea se desfășoară în condiții normale de funcționare.

Cert este că a fost un incident cu totul neașteptat, la un nivel nemaiîntâlnit, care a reprezentat un semnal de alarmă nu doar pentru DEER, ci pentru întreaga industrie, și nu numai. Acesta ne-a reamintit, pe de o parte, de pericolul ce se află în spatele atacurilor cibernetice și, pe de altă parte, de atenția deosebită pe care trebuie să o acordăm acestei zone de securitate cibernetică.

În prezent, investigațiile atacului sunt în desfășurare, iar la nivelul companiei s-au luat măsuri în vederea prevenirii unor astfel de incidente cibernetice. Câteva dintre măsurile implementate sau în curs de implementare sunt:

  • Segmentarea sistemului informatic pentru izolare rapidă;
  • Măsuri interne pentru utilizarea sistemului informatic;
  • Criptarea datelor, măsuri de asigurare a datelor sensibile, atât în tranzit, cât și în repaus;
  • Informări interne periodice privind creșterea gradului de conștientizare a pericolelor cibernetice, în special împotriva atacurilor de tip phishing.

Sigur, sunt și alte provocări cu care ne confruntăm. În fiecare an resimțim efectele schimbărilor climatice, ale fenomenelor meteo extreme, care sunt tot mai frecvente și în România și care au impact semnificativ asupra rețelelor electrice, afectând infrastructura rețelei electrice.

Mai precis, vânturile puternice de peste 100, chiar peste 150 km/h, dar și temperaturile caniculare extreme, care duc la suprasolicitarea rețelei, produc avarii tot mai frecvente în rețeaua electrică ce necesită un grad fantastic de reziliență atât la nivel de companie, dar și la nivel de resursă umană, din partea colegilor, care sunt nevoiți să intervină în condiții extreme pentru realimentarea utilizatorilor afectați.

Tot cu forțele naturii, cu inundații diluviene, ne-am luptat, in toamna anului trecut, în zona Galați. Casele oamenilor, din păcate, au fost inundate, acoperite cu noroi. Oamenii au suferit îngrozitor. Dar, să știți, și stațiile noastre de transformare au fost inundate și pline de noroi. Pentru ca oamenii să aibă din nou ”lumină”, am depus eforturi extraordinare pentru a face stațiile funcționale, pentru a reface rețelele, pentru a pune stâlpii de curent la locul lor. Nu e deloc ușor să te lupți cu natura dezlănțuită. Încă o dată, îi felicit pe colegii mei pentru abnegația, devotamentul, priceperea, profesionalismul, pasiunea și chiar spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în acele momente cumplite. Si aceasta a fost una dintre cele mai mari provocări ale DEER ale anului trecut pe care echipa DEER a gestionat-o exemplar.

Nu putem să nu facem referire și la provocările permanente cu care ne confruntăm: timpul, banii și forța de muncă. Timpul – pentru că ne presează, iar noile termene avansate de Comisia Europeană se referă la anul 2030; banii – pentru că avem nevoie de sume uriașe pentru a realiza tranziția energetică; forța de muncă – pentru că și noi, executanții, și întreaga industrie, ducem lipsă de personal, în special înalt calificat. Noi depunem toate eforturile pentru a crea specialiști, dar și pentru a atrage forță de muncă în cadrul companiei: burse pentru elevi și studenți, parteneriate cu instituțiile de învățământ dual, parteneriate cu universitățile tehnice, strategii de recrutare și retenție, politici eficiente de promovare și stimulare a performanței, programe de mentorat, specializarea angajaților pe care îi avem prin cursuri de formare continuă. Suntem hotărâți să investim în colegii noștri, dar și să creăm viitori specialiști.

Într-un sector atât de dinamic și plin de provocări, precum cel al energiei electrice, succesul este rezultatul unei echipe dedicate și pasionate. Rezultatele noastre sunt o dovadă a implicării și profesionalismului colegilor noștri care, zi de zi, transformă în realitate viziunea noastră de a asigura un serviciu de distribuție la înalte standarde, în condiții de permanență și accesibilitate, pentru a construi un viitor sustenabil pentru toți cei aproximativ 4 milioane de utilizatori, dar si pentru generațiile viitoare.

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în ediția tipărită a Energynomics Magazine, la sfârșitul lunii martie 2025.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *