Criza prețurilor la energie electrică și gaze naturale este o criză europeană, subliniază Mihai Bălan, director executiv al Asociației Române a Industriei Fotovoltaice din România – RPIA. “Nu doar România se confruntă cu aceste creșteri, ci toate țările din Europa, iar o înțelegere deplină a situației se va construi prin dialog, prin punerea laolaltă a cunoștințelor mai multor persoane, mai multor instituții, mai multor entități”, a spus el la EnergynomicsTalks..
Principalele cauze au fost identificate încă din noiembrie 2021. „Am scris împreună cu colegul meu Mihnea Cătuți de la Energy Policy Group un articol de poziție despre cum vedeam noi în luna noiembrie cauzele acestei crize. Dincolo de recuperarea post-pandemică care a fost mai rapidă decât se aștepta toată lumea, avem situația geopolitică al cărei impact îl cunoaștem în special pe piața gazelor naturale. […] A fost și o perioadă pe perioadă atipică în vara lui 2021, când într-o mare parte din Europa nu a prea bătut vântul.”
Mihai Bălan respinge interpretările celor care consideră că actuala criză a prețurilor este provocată de politicile Uniunii Europene – Green Deal, mecanismul ETS de tranzacționare a certificatelor de carbon. “Acum putem să facem o analiză foarte clară și chiar Comisia Europeană a lansat o asemenea analiză luna trecută – impactul ETS în prețurile actuale de la electricitate este de maxim 10-15%”, afirmă Mihai Bălan.
“Avem o perioadă de criză, iar soluțiile nu pot fi implementate pe termen scurt. Pe termen scurt putem doar să reducem impactul asupra populației și asupra operatorilor economici”, susține el.
În opinia sa, singura soluție pentru a depăși astfel de momente pe termen mediu și lung constă în investiții, poziție asumată și de Comisia Europeană în tool-box-ul prezentat la finalul anului trecut. „Dacă Green Deal-ul s-ar fi întâmplat mai devreme, nu am fi ajuns aici. Comisia Europeana ne îndeamnă să continuăm cu o viteză accelerată implementarea Green Deal. Din acest punct de vedere, sursele regenerabile pot să ofere un răspuns, fiind cele care pot fi instalate cel mai rapid comparativ cu orice altă sursă de energie. În același timp, de câțiva ani deja sunt cele mai ieftine surse de generare a energiei”, a pledat Mihai Bălan. În plus, a mai adăugat el, sursele regenerabile de energie reduc dependența de importurile de combustibilul fosil, cu toate implicațiile geopolitice pe care le cunoaștem.
Decarbonizarea este un drum cu sens unic – nu putem merge decât înainte, “până și China, până și India s-au aliniat la acest la această tendință”, spune el. În același timp, e de înțeles împotrivirea celor care se opun Green Deal și mecanismelor impuse prin acesta, inclusiv cel al tranzacționării certificatelor de carbon. “Împotrivirea aceasta vine din incapacitatea noastră de a beneficia de instrumentele puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Noi plătim [certificatele de carbon], taxarea se face imediat, la consumator, dar toți acești bani se întorc în bugetul României, de exemplu prin Fondul de Modernizare care înseamnă peste 15-16 miliarde de euro. Aceștia sunt bani din certificatele ETS, numai că nu putem beneficia tot noi direct fără un intermediar cum sunt autoritățile [centrale], care trebuie să facă programe și să aducă banii înapoi către beneficiari”, a explicat Mihai Bălan.
Asociația Română a Industriei Fotovoltaice din România – RPIA este o asociație cu tradiție deja în România, înființată în 2012 și care a avut o activitate mai intensă în perioada de boom a regenerabilelor de la începutul deceniului trecut. Schimbările legislative și acalmia din piață au făcut ca RPIA să nu mai fie atât de vizibilă. În 2021, perspectivele foarte bune pentru sursele regenerabile și pentru industria energetică din România au dat asociației un nou suflu, în contextul Green Deal și al politicilor de decarbonizare la nivel european. “Suntem deja într-o perioadă de creștere neașteptat de frumoasă”, a spus Mihai Bălan. “Ne bucurăm să avem din ce în ce mai mulți membri, întrucât scopul nostru este devenim un partener solid pentru toți jucătorii din piață și să fim un partener solid, de cursă lungă, pentru autorități așa încât să rezolvăm împreună toate provocările cu care ne vom întâlni în perioada următoare.”