Acasă » Electricitate » Mihai David (COGEN România): Viitorul energiei stă în producția descentralizată

Mihai David (COGEN România): Viitorul energiei stă în producția descentralizată

21 mai 2023
Cogenerare
energynomics

Viitorul sectorului energetic stă în producerea descentralizată a energiei, în utilizarea unui mix de resurse energetice, precum și în stocarea și utilizarea carbonului în industrie, a declarat Mihai David, președintele asociației COGEN România, în cadrul conferinței “Eficiență energetică pentru tranziția energetică – Brașov”.

”Toți vorbesc despre decarbonizare, dar mai puțini despre descentralizare. Toate ministerele, când vorbesc despre investiții, se gândesc la ‚mausolee’ [mari unități de producție, după modelul celor construite în primul val de industrializare a României, n.r.]. Întrebarea este dacă nu putem face energie și altfel? Energia distribuită a viitorului va produsă în centrale mici care te ajută să fii mai eficient pentru că ai pierderi tehnologice mai mici, pentru că transporți energia pe distanțe mai scurte și pui centrala cât mai aproape de utilizatorul final. Viitorul este și despre mixul de energie și despre captarea și utilizarea carbonului în aplicații industriale”, a spus David.

În mod tradițional, majoritatea producției de energie din România se face în Dobrogea și în zona Olteniei, deși, în prezent, cel mai mare consumator de energie se află în Transilvania. Din acest motiv, înlocuirea minelor și termocentralelor pe cărbune din Oltenia cu termocentrale de puteri mari pe gaz natural nu rezolvă problema costurilor ridicate de transport al energiei către consumatorii finali.

”Lumea nu prea este interesată de descentralizare. Închidem minele de suprafață de la Oltenia, dar le înlocuim cu niște mastodonți pe gaz. Adică, nu ne gândim să distribuim acea putere la nivelul teritoriului. Am putea pune centrala pe gaz oriunde avem conductă de gaz. De ce să punem mii de megawați în Oltenia, când consumul nostru majoritar e peste munte?”, a continuat David.

Din perspectiva costurilor, cheltuielile cu certificate de CO2 sunt semnificative pentru producătorii clasici de energie, dar o soluție de diminuare a acestora ar putea fi reprezentată de construirea unor centrale de puteri mai mici. În plus, costurile cu mentenanța sunt, și ele, ridicate, iar proiectele noi încep să le ia în calcul. Din cauza costurilor ridicate cu mentenanța, multe proiecte de unități de generare a energiei au fost nevoie să opereze modificări ale proiectelor inițiale.

”În ultimii ani, marea majoritate a operatorilor schimbă sau refac o parte din investiție, aduc elemente noi pentru creșterea eficienței și fac diverse îmbunătățiri pentru că, pe partea de proiectare, mai ales la proiectele noi, se merge la un nivel de standardizare foarte scăzut care nu ia în calcul aproape niciodată ce înseamnă să utilizezi acea instalație pe termen foarte lung. Acum zece ani nu se uita nimeni la mentenanță. Dar lucrurile se îmbunătățesc în ultima perioadă și în acest segment care este extraordinar de important”, a mai spus David.

Asociația profesională COGEN România are 28 membri, în principal producători și distribuitori de energie termică în 20 de orașe din România.

Conferința de la Brașov a fost prima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *