Prețurile certificatelor pentru emisii de carbon au crescut în ultimii 4-5 ani de 6-7 ori, ajungând în prezent la mai mult de 40 de euro, a spus Mihai Drăghici, Senior Manager, Business Consulting Services, EY România, în cadrul conferinței „Decarbonarea: Cât de repede? În ce direcție?”, organizate de Energynomics.
”În ultimii 5 ani, perioada în care am avut o țintă de 40% de reducere a emisiilor de CO2, până în 2030, față de 1990, a fost atins acest nivel de preț al certificatelor CO2, o creștere de aproape 6 ori – până la 40 de euro. Întrebarea este unde vom ajunge dacă acest target va fi setat la 60%. Companiile vizate vor trebui să recurgă tot mai mult la piața obligatorie, iar prețurile vor crește”, a spus Mihai Drăghici.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI DRĂGHICI
Prețurile actuale ale certificatelor de carbon aruncă producătorii pe cărbune într-o situație incertă. La un cost de emisii CO2/MWh estimat la aproximativ 35 de euro pentru un producător de energie electrică pe bază de cărbune, în contextul unui preț al electricității pe PZU de 55 de euro, tranziția către un mix energetic sustenabil va trebui accelerată.
Totodată, prețul certificatelor de carbon influențează companiile din industrie, în special pe cele energo-intensive.
”Toate aceste companii au de suferit, de pe urma creșterii prețului de CO2. Uniunea Europeană ne ajută, inclusiv prin evaluarea unui mecanism de taxare a emisiilor de CO2 la granițele UE. Acest mecanism este prevăzut să intre în vigoare în 2023 și are rolul este de a favoriza companiile din UE, sau, mai bine spus, de a nu defavoriza companiile din UE, în competiția cu alte companii din afara Uniunii, care nu au aceste cheltuieli cu componenta de CO2”, a explicat Mihai Drăghici.
Țintele Uniunii referitoare la regenerabile și eficiență energetică sunt importante, din perspectiva reducerii emisiilor. Pentru atingerea acestor ținte UE alocă fonduri generoase, de peste 30 de miliarde de euro, până în 2030.
”Sunt bani mulți puși la dispoziție de Uniunea Europeană, dar nu vin gratis și nu vin fără muncă. În acest sens, și noi, EY, putem să ajutăm, în mod special companiile din industrie și marii producători, prin dezvoltarea acelor proiecte relevante care să asigure atragerea finanțării EU și implementarea proiectelor de eficiența energetică”, a mai spus el, prezentând soluțiile EY.