Acasă » Petrol și Gaze » Mihai Tudose: Este nevoie de un ecosistem economic în jurul combinatului Oltchim

Mihai Tudose: Este nevoie de un ecosistem economic în jurul combinatului Oltchim

10 martie 2017
Petrol și Gaze
Mihai Tudose
energynomics

Ministrul Economiei Mihai Tudose susţine că în jurul Combinatului Oltchim Vâlcea trebuie dezvoltat un ecosistem economic legat de un viitor hub energetic care să dea substanţă mediului de afaceri din zonă.

Conform unui comunicat oficial, ministrul Economiei s-a întâlnit, joi, la Oltchim cu administratorii judiciari și conducerea combinatului, pentru a discuta despre stadiul procesului de vânzare după insolvenţă a companiei.

”Cunosc foarte bine situaţia combinatului Oltchim şi recunosc rolul deosebit pe care acesta îl are în economia locală şi cea naţională. Rezultatele bune înregistrate îmi confirmă încrederea în păstrarea statutului de actor regional important în domeniul chimic în piaţa centrală şi est europeană. Guvernul este preocupat de situaţia comunităţii locale şi avem dialog permanent cu administratorii şi reprezentanţii salariaţilor pentru a ne asigura că rezultatul aplicării planului de reorganizare va răspunde nevoilor reale ale companiei, statului şi angajaţilor’”, a declarat Mihai Tudose.

Procesul vânzării de active ale combinatului este într-un stadiu avansat, Ministerul Economiei luând act de acordul recent al creditorilor de divizare a combinatului în 9 pachete de active.

În data de 6 martie, modificarea planului de reorganizare a fost votat în proporţie de 53% de către reprezentaţii băncilor, de 66% în cazul reprezentanţilor salariaţilor, de 93% în cazul celor de la bugetul de stat, în timp ce reprezentanţii Apele Române şi CET Govora, și-au exprimat acordul în proporţie de 100%, arată un document al companiei transmis BVB.

”Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA, toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare, în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activității actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător”, se mai arată în documentul transmis BVB.

Din documentul transmis BVB, reiese că un cumpărător al activelor Oltchim va putea prelua cel mult jumătate dintre angajaţii societăţii, iar pentru fiecare salariat care va fi preluat i se va calcula un bonus de 5.000 de euro, conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor.

Potrivit reprezentanților Combinatul Oltchim Vâlcea, în acest moment, nu se poate trece la aplicarea acestor modificări deoarece, este necesar să mai treacă o săptămână până când judecătorul sindic va aproba votul Adunării Generale a Creditorilor.

Oltchim a avut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro) anul trecut, după ce în 2015 a raportat pierderi de 48,46 milioane lei. Totodată, cifra de afaceri a avut o creştere de 1,7%, ajungând la 754,8 milioane de lei.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *