Autoritățile vor să transforme România într-un hub energetic în Balcani cu ajutorul Transgaz și Transelectrica, a anunțat, la preluarea mandatului, noul ministru al Economiei, Mihai Tudose.
„Săptămâna viitoare deja am am stabilit o întâlnire cu ministrul Apărării pentru a ne pune de acord cu situațiile armatei române și capacitatea de producție a industriei românești de apărare. În cel mai scurt timp vom prezenta o analiză a situației și un plan de măsuri pentru a transforma România — pe baza celor doi giganți ai economiei Transgaz și Transelectrica — într-un hub energetic în Balcani. E păcat să nu folosim resursa pe care o avem”, a spus Tudose, citat de Agerpres.
El a precizat că își dorește ca România să nu mai exporte minereu de cupru, ci plăci de cupru.
„Vom acționa conform programului de guvernare în tot ceea ce înseamnă parte de minerit neenergetic, să nu exportăm minereu de cupru și să încercăm să producem plăci de cupru, deci produs finit. Avem cea mai bogată resursă de apă minerală din Europa și nu știm să o folosim cum trebuie. Împreună cu IMM-urile o să acționăm pe zona de competitivitate fiindcă aici avem o problemă dacă vrem să cucerim piețele externe. Printre priorități intră și toate problemele pe care le avem cu închiderea de mine unde ne așteaptă zile grele, inclusiv din punct de vedere european având o mulțime de presiuni pentru a le închide. Să nu uităm de Oltchim și alte situații asemănătoare unde lucrurile trebuie finalizate cu succes din punct de vedere al impactului economic cât și social pentru că sunt mii de oameni care au locuri de muncă acolo”, a spus ministrul Economiei.
Repetam intrebarea ce cauta Transelectrica si Transgas la Economie fara nici o legatura cu restul societatilor din energie? Am mai spsu si repet SEN nu este o masina de scoala cu dubla comanda pe care sa invete unii sau altii cum se conduce sistemul. Am avut nenumarate incidente avarii unele soldate chiar si cu victime umane si pagube uriase. Ce fac autoritatile? Ce face CSAT-ul unde energia nu este membru? Sunt lucruri de o gravitate extrema la care toata lumea priveste cu o dezinvoltura incredibila. As dori sa reamintesc ca pe 17 mai se implinesc 40 de ani de la avaria de sistem soldata cu pagube de 1,2 miliarde USD (in conditiile sub-estimarilor caracteristice acelei perioade). Azi probabil pagubele vor fi putin mai mici datorita disparitiei unei parti a industriei. Recomand cu caldura sa reciteasca toata lumea studiile unui expert international in materie de blackout Dr. Krebs.