Acasă » Petrol și Gaze » Mihnea Constantinescu: BRUA este în grafic, dar avem nevoie de alte investiții majore

Mihnea Constantinescu: BRUA este în grafic, dar avem nevoie de alte investiții majore

23 iunie 2017
Petrol și Gaze
energynomics

Rețelele de gaze din România au fost proiectate la o presiune de două ori mai mică față de țările din jur, astfel că va fi nevoie de investiții de miliarde de euro pentru a modifica sistemul, bani care se vor reflecta în facturile consumatorilor finali, a declarat Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale al României pe probleme energetice. “Nu trebuie să uităm de situația moștenită în sistemul de gaze românesc. De fiecare dată când vorbim, inclusiv cu partenerii noștri din UE, trebuie să ne amintim că România, din punctul de vedere al rețelei de gaz, este totuși o gaură neagră, suntem o gaură neagră plină de resurse de gaze. Avem la bază o rețea proiectată la o presiune de aproape jumătate din presiunea tuturor statelor din jur. Orice om cu gândirea limpede ar trebui să înțeleagă că, pentru a upgrada o astfel de rețea, sunt necesare miliarde de euro ca investiții, care se vor reflecta în facturile finale”, a spus Constantinescu, conform Agerpres. El a mai precizat că proiectul BRUA este în grafic, ceea ce este “impresionant și o surpriză foarte plăcută”.

“Speram ca undeva la orizontul anului 2021, România să se profileze la intersecția celor trei mai coridoare de transport al gazelor naturale: coridorul vertical, coridorul sudic și coridorul nord-sud, de la Marea Baltică spre sudul continentului. În zilele următoare, va avea loc semnarea, la nivel de companii, a unui memorandum de înțelegere între Bulgartransgaz, DESFA, FGSZ, Transgaz (transportatorii de gaze din Bulgaria, Grecia, Ungaria, respectiv România — n.r.) și compania care gestionează interconectorul Bulgaria-Grecia pentru cooperarea în operaționalizarea coridorului vertical, astfel încât să poată fi realizată interconectarea rețelelor din Grecia cu România și Ungaria”, a continuat diplomatul.

Potrivit acestuia, încă suntem datori cu o strategie privind depozitarea gazelor, în noul context privind viitoarele coridoare de transport al gazelor. România, mărindu-și capacitatea de depozitare, ar putea să aibă un rol regional în echilibrarea rețelelor, a adăugat Constantinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *