Acasă » Regenerabile » Milioane de lire sterline cheltuite inutil prin abuzul schemei pentru regenerabile în Marea Britanie

Milioane de lire sterline cheltuite inutil prin abuzul schemei pentru regenerabile în Marea Britanie

15 noiembrie 2018
Regenerabile
energynomics

Milioane de lire sterline din banii publici au fost cheltuite inutil din cauza „abuzului” schemei suport pentru energie verde, susține un fost expert al autorității de reglementare a energiei din Marea Britanie, Ofgem.

Edd Fyfe, fost ofițer de combatere a fraudei, afirmă că marile companii au exploatat deficiențe în gestionarea schemelor de sprijin pentru a face profituri uriașe. El afirmă că unele companii oferă oamenilor stimulente pentru redirecționarea banilor către firme și că Ofgem nu a reușit să combată acest lucru, potrivit BBC.

Ofgem susține însă că sistemele sale sunt concepute pentru a preveni erorile sau fraudele. Instituția a adăugat că ia măsuri în toate cazurile identificate și că se asigură că banii publici sunt cheltuiți în mod corespunzător.

„Au rupt schema-suport”

Fyfe a fost manager în ceea ce privește respectarea și combaterea fraudei în perioada 2013-2017 pentru Ofgem E-Serve, o filială a autorității de reglementare în domeniul energiei care aprobă și emite politicile de subvenție pentru energia verde din Marea Britanie. El a fost deosebit de îngrijorat de stimulentele interne pentru căldură regenerabilă, menită să încurajeze gospodăriile casnice să utilizeze alternative mai ecologice la combustibilii fosili.

Fyfe afirmă că în rândul unor firme există o „schemă la scară industrială”. În schimbul unor boilere „gratuite” pe bază de biomasă, unele gospodării au fost păcălite să renunțe la plățile generoase de care ar fi beneficiat. „Companiile primeau milioane peste milioane de lire sterline, rentabilitatea investiției a fost absolut imensă, dar au rupt schema-suport”, spune el.

Fyfe susține că există niveluri slabe de supraveghere și de control. El spune că atunci când el a analizat cazurile în care au fost acordate subvenții, el ar fi găsit că 50% sau, uneori, 60% nu au respectat regulamentul Ofgem, iar unele au implicat abuzuri grave. El spune că șefii săi nu au răspuns întotdeauna cum trebuie când le-a oferit rezultatele.

Fyfe a simțit presiuni în cadrul conducerii superioare a Ofgem, deoarece s-a considerat că „există riscul ca managementul acestor scheme să fie luat de la Ofgem și să oferit unei companii private”. El susține că modelele de afaceri controversate au apărut între 2014 și 2017, când unele companii ar fi cerut proprietarilor de locuințe să semneze contracte de leasing pe proprietatea lor ca parte a unui acord de furnizare a boilerului. Banii de subvenție au fost apoi direcționați către companie.

Dl. Fyfe a spus că, la vremea respectivă, echipa juridică a Ofgem a susținut că așa-numitele „modele cu terți” nu au fost permise. Cu toate acestea, el a spus: „A existat un imbold imens pentru a obține cât mai multe aplicații posibil, pur și simplu nu s-au făcut verificări”.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *