Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Ministerul de Finanțe va combina redevența cu impozitarea profitului din producție

Ministerul de Finanțe va combina redevența cu impozitarea profitului din producție

energynomics

Viitorul sistem de redevențe în domeniul hidrocarburilor, care ar urma să intre în vigoare până la finalul acestui an, va diferenția între exploatările de uscat și din mare, și va fi combinat cu o impozitare a profitului obținut din activitatea de Upstream, a anunțat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul de Finanțe.

Cotele pentru redevențe și pentru taxarea profitului din Upstream nu au fost încă stabilite, dar nu se vor colecta mai puțini bani decât până acum și vor exista deduceri ale investițiilor, a mai specificat oficialul. Criteriile, formulele și plafonul de deducere urmează să fie stabilite.

Spre exemplu, John Knapp, reprezentantul ExxonMobil în România, a punctat că investitorii în hidrocarburi vor contribui și la construirea infrastructurii necesare comercializării resurselor nou descoperite, iar astfel de activități, care devin rentabile într-o perioadă de circa 10 ani, au nevoie de un cadru clar și atractiv de funcționare.

Întrucât se apropie vacanța parlamentară, deși propunerea de lege va fi gata în maximum două luni, va fi trimisă legislativului spre dezbatere în septembrie.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a pregătit în proporție de 80% a 11-a rundă de licitație pentru oferirea de licențe de explorare și producție petrolieră, dar o va demara doar după ce noul sistem de taxare va fi aprobat; astfel, dezvoltatorii și operatorii se vor supune noilor reguli, spune Gheorghe Duțu, președintele Agenției.

Ultima rundă organizată de ANRM a avut loc în 2010, dar câștigătorii au probleme mari în a derula operațiunile pentru care s-au angajat din pricina rezistenței locale, atractivității comerciale în scădere pe fondul scăderii prețului barilului, impunerii de noi taxe (precum suprataxa pe profitul din liberalizarea pieței de gaze și impozitul pe construcții speciale), și sistemului incert de taxare a extracției.

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi, dar media pe zăcământ se ridică la 7%. Aceste cote sunt valabile până în 31 decembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *