Acasă » Interes general » Macroeconomie » Ministerul Economiei a amânat decizia privind listarea Salrom

Ministerul Economiei a amânat decizia privind listarea Salrom

19 ianuarie 2016
Interes general
energynomics

Ministerul Economiei a amânat decizia privind listarea pe bursă a companiei Salrom, pe motiv că are nevoie de clarificări suplimentare din partea managementului de acolo. Fondul Proprietarea (FP), acționar minoritar la Salrom cu 49% participație, a votat în favoarea listării, dar a trebuit să fie de acord cu rediscutarea situației între adunare viitoare a acționarilor.

“Din păcate, Ministerul Economiei a amânat din nou, în Adunarea Generală a Acționarilor întrunită joi, 14 ianuarie, decizia privind oferta publică inițială a Salrom. Fondul Proprietatea a votat în favoarea listării, dar Ministerul Economiei, acționarul majoritar, a solicitat încă o amânare pentru a obține clarificări suplimentare din partea companiei. Din moment ce Fondul a făcut mereu eforturi să fie cooperant și să aibă o abordare constructivă, în special în cazul unei subiect atât de important precum listarea, a trebuit să acceptăm amânarea adoptării unei decizii într-o AGA viitoare, față de alternativa respingerii listării de către Minister, care era a doua opțiune în mandatul pentru AGA de vineri, în condițiile în care reprezentantul Fondului Proprietatea nu era de acord cu amânarea acestei decizii.

Sperăm că singurul motiv pentru această nouă amânare a fost faptul că noul ministru, domnul Costin Borc, se află în funcție de prea puțin timp pentru a putea lua această decizie. Fondul Proprietatea îl încurajează pe ministrul Borc să susțină această listare din moment ce este una dintre cele mai bune si facile decizii pe care le poate lua pentru a transforma Salrom într-una dintre cele mai cunoscute companii din industria europeană a sării, un lucru binemeritat de către România.”, a spus Greg Konieczny, managerul FP, într-o declarație de presă.

Salrom, unicul producător de sare din România, este și principalul furnizor de sare pentru combinatele chimice Oltchim, Uzinele Sodice Govora, Chimcomplex, dar şi de sare de deszăpezire pentru CNADNR şi CFR. FP consideră că participația sa valorează 142 de milioane de lei. După această evaluare, Salrom ar valora 284 de milioane de lei. În 2015, profitul din exploatare a fost de 32 de milioane de lei.

În septembrie 2015, fostul Ministru al Economiei, Mihai Tudose, declara categoric că statul român nici nu va vinde Salrom, nici nu o va lista pe bursă.

„În niciun caz nu vindem Salrom şi dacă nu vindem nici nu listăm compania la bursă. Salrom este un activ strategic ce trebuie să rămână sub controlul statului pentru că sectoare-cheie pentru economie depind de Salrom”, anunța fostul ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *