Creditorii sunt vcei care vor decide soarta Oltchim, iar Uniunea Europeană nu are cum să impună României ce se va întâmpla cu compania vâlceană, precizează un comunicat remis energynomics.ro de către Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.
”În aprilie 2016, CE a deschis investigația cu privire la trecutul Oltchim, cercetarea având ca principal obiectiv legalitatea acordării ajutorului de stat primit de companie în perioada 2012-2013. Demersul Comisiei a venit în contextul în care Oltchim era în etapa premergătoare stabilirii modalităților de vânzare, cum de altfel, părțile implicate au decis la întocmirea planului de reorganizare”, se arată în comunicat.
”Având în vedere că Oltchim este în insolvență, societatea este administrată de către consorțiul Rominsolv-BDO, în calitate de administrator judiciar și nu de MECRMA, ca acționar majoritar. Decizia și modalitățile de vânzare au loc în cadrul reorganizării judiciare iar cei care decid sunt creditorii.”
Pentru a realiza cu succes vânzarea companiei și a maximiza veniturile a fost aleasă varianta care oferă potențialului cumpărător siguranța juridică, în conformitate cu măsurile prevăzute expres de forma actuală a planului de reorganizare și a constrângerilor suplimentare derivate din cerințele legate de reglementările în materie de ajutor de stat, mai spun oficialii Ministerului.
”Astfel, a fost aleasă varianta vânzării pachetelor de active. Anunțul intrării în etapa de primire a ofertelor din partea investitorilor interesați pentru pachetele de active a fost făcut de către companie în cursul acestei săptămâni.”
Oficialii spun că MECRMA dialoghează constant cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a oferi sprijin administratorului judiciar de a maxima șansele de vânzare Oltchim, pentru a salva partea viabilă și a păstra locurile de muncă.
”În acest sens, Comisia Europeană a fost notificată de către partea română cu privire la decizia modalității de vânzare și a pașilor stabiliți în proces”, se mai arată în comunicat.