Acasă » Regenerabile » Ministerul Energiei a aprobat lansarea licitației pentru CfD, regulile și formularele

Ministerul Energiei a aprobat lansarea licitației pentru CfD, regulile și formularele

7 septembrie 2024
Eolian
energynomics

Un ordin publicat în numărul din 6 septembrie al Monitorului Oficial aprobă cadrul general intitulat „Inițierea primei licitații pentru Schema de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferență pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică”. Aceasta vizează două proceduri, una pentru capacități instalate de 1.000 MW în energie eoliană onshore, la un preț de exercitare maxim de 82 euro/MWh, și alta pentru capacități instalate însumând 500 MW din surse fotovoltaice, la un preț de exercitare maxim de 78 euro/MWh.

Data-țintă de punere în funcțiune nu va putea depăși 36 de luni de la data anticipată a semnării contractului CfD.

Ministerul Energiei și operatorul schemei CfD, respectiv Transelectrica, vor comunica pe site-urile proprii data limită pentru depunerea cererilor de finanțare.

Anexa nr. 1 a Ordinului publicat în Monitorul Oficial enumeră documentele care trebuie furnizate de către solicitanți, precum și cuantumul  garanției de participare – echivalentul în lei al sumei de 20.000 Euro per MW pentru puterea instalată a proiectului, calculată la cursul de schimb al Băncii Naționale a României.

Solicitanții declarați câștigători sau vehiculele investiționale cu destinația specială sunt obligați să mai furnizeze o garanție de bună execuție în echivalentul în lei al sumei de 75.000 Euro per MW pentru puterea instalată a proiectului.

Procesul de evaluare din cadrul licitației se va desfășura în două etape, una de evaluare a ofertei tehnice a solicitantului (pe bază de admitere sau respingere prin raportare la criteriile de eligibilitate) și o a doua de evaluare a ofertei financiare a solicitantului (ordine crescătoare a prețului de exercitare pentru solicitanții calificați). Solicitantul câștigător are obligația de a furniza un Aviz Tehnic de Racordare în maxim 6 luni de la semnarea contractului CfD.

Anexa nr. 2 include Apelul de proiecte și elementele cheie ale schemei CfD și Contractului pentru Diferență ce urmează a fi încheiat cu solicitanții eligibili selectați. Durata de acordare a ajutorului de exploatare este de maxim 15 ani de la data de începere a plății, producătorii de energie au obligația de a comercializa producția de energie acoperită prin contractul CfD numai pe piețe organizate de energie electrică. Când prețul de referință al energiei electrice este mai mic decât prețul de exercitare, beneficiarul CfD va primi o plată suplimentară pentru diferență. Când prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, beneficiarul plătește diferența Contrapărții CfD. Producătorii de energie au opțiunea de a vinde o parte din energia generată, care este acoperită de CfD, prin contracte bilaterale încheiate pe Piețe organizate de energie electrică. În această situație particulară, va fi aplicabil un mecanism de repartizare a profitului.

 

Prețuri negative

Plățile CfD vor fi efectuate pentru fiecare MWh de energie electrică generată și livrată în rețea prin contorul dedicat pentru capacitatea CfD atribuită, cu excepția cantităților de energie electrică care au fost livrate în rețea în intervalele de decontare în care au fost înregistrate prețuri negative.

Prețul de Referință înseamnă media ponderată a prețurilor (euro/MWh) de pe oricare piețe de ziua următoare (PZU) operate de orice operator al pieței de energie electrică din România, unde ponderarea se efectuează cu volumele tranzacționate pe fiecare astfel de piață de către beneficiarii CfD care utilizează aceeași tehnologie, fiind calculat și stabilit de ANRE, pentru fiecare perioadă de facturare lunară, în conformitate cu formula stabilită în contractul CfD și cu metodologia care urmează a fi elaborată și aprobată de ANRE în acest scop.

 

Reguli de departajare

Pentru fiecare licitație, Ministerul Energiei stabilește o capacitate totală maximă („Capacitatea totală maximă”) care corespunde unui procent de 110% din capacitatea țintă totală avută în vedere. În cazul în care capacitatea cumulată a ofertelor clasate peste oferta marginală (inclusiv) este egală sau mai mică decât capacitatea totală maximă, oferta marginală va fi acceptată automat de Comisia de evaluare; în cazul în care capacitatea cumulată a ofertelor acceptate, inclusiv a ofertei marginale este mai mare de 110% din capacitatea totală a licitației, oferta marginală va fi respinsă automat de Comisia de evaluare.

În situația în care există egalitate între două sau mai multe oferte financiare conform prețului de exercitare, care în mod cumulativ depășesc capacitatea țintă totală din cadrul respectivei licitații, operatorul schemei CfD va acorda prioritate, în primă instanță, ofertelor care includ ATR. În cazul în care nu este posibilă departajarea astfel, Transelectrica va acorda prioritate ofertei cu capacitate mai mare, iar apoi va acorda prioritate ofertei depuse cel mai devreme.

Pentru un solicitant calificat sau solicitant afiliat calificat clasamentul ofertelor financiare va fi în ordine crescătoare prin referire la prețul de exercitare oferit. O ofertă se poate afla pe o poziție superioară / inferioară față de o altă ofertă dacă prețul său de exercitare este mai scăzut, respectiv mai ridicat decât prețul de exercitare al unei alte oferte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *