Acasă » Termo » Ministerul Energiei a trimis Comisiei Europene o poziție oficială vizavi de situația CE Oltenia

Ministerul Energiei a trimis Comisiei Europene o poziție oficială vizavi de situația CE Oltenia

25 februarie 2021
Cogenerare
energynomics

Ministerul Energiei a trimis, miercuri, Comisiei Europene răspunsurile la întrebările legate de planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, a afirmat, joi, ministrul de resort, Virgil Popescu.

„Am trimis răspunsurile ieri (miercuri, n.r.) la Comisia Europeană”, a spus ministrul, în Parlament, după ce bugetul instituţiei pe care o reprezintă a fost votat de comisiile de specialitate.

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de avizul Comisiei Europene pentru planul de restructurare până în aprilie, când trebuie să plătească certificatele de emisii aferente anului trecut, singura sursă de bani luată în calcul fiind ajutorul de stat, conform Agerpres.

Pe 5 februarie, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române Complexului Energetic Oltenia sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

CE Oltenia, un producător român de energie electrică pe bază de lignit deţinut majoritar de stat, se confruntă cu dificultăţi financiare.

Ca urmare a unui ajutor temporar pentru salvare acordat de stat societăţii, după ce a fost aprobat de Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020, România a notificat Comisiei, la 4 decembrie 2020, un plan de restructurare a societăţii CE Oltenia.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ două miliarde de euro (9,93 miliarde de lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde de euro (6,48 miliarde de lei) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi şi de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat). Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanţare.

În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condiţiile prevăzute în orientări.

Investigaţia aprofundată a Comisiei va examina în special dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societăţii CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat și dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanţare publică şi că ajutorul este proporţional şi dacă planul de restructurare ar urma să fie însoţit de măsuri adecvate de limitare a denaturării concurenţei create de ajutor.

Comisia îşi va continua investigaţiile pentru a afla dacă îndoielile sale iniţiale se confirmă. Deschiderea unei investigaţii oferă României şi părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *