Acasă » Termo » Ministerul Energiei a anunțat planul de salvare pentru CEH: păstrează două mine și două grupuri energetice

Ministerul Energiei a anunțat planul de salvare pentru CEH: păstrează două mine și două grupuri energetice

25 aprilie 2016
Minerit
energynomics

Reprezentanții Ministerului Energiei consideră că au găsit o soluție pentru salvarea unei părți din Complexul Energetic Hunedoara (CEH), suficient cât să nu devină o problemă socială pentru Valea Jiului restructurarea și cât să nu fie periclitate echilibrul și funcționarea sistemului energetic național.

Potrivit planului de restructurare anunțat de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, minele de huilă Lonea și Lupeni (membre ale CEH) se vor închide până în 2018, minele Livezeni și Vulcan vor fi menținute, iar din grupurile energetice existente la termocentralele Paroșeni și Mintia vor mai fi ținute în funcțiune câte un grup la fiecare, cu o putere cumulată de 400 MW. În acest moment, cele două termocentrale au o putere cumulată instalată de aproximativ 1.500 MW. Planul de restructurare va fi prezentat Comisiei Europene.

La mina Lonea lucrează circa 900 de oameni, iar mina Lupeni este operată cu ajutorul a 1.290 de angajați. În ce privește cele două grupuri care vor fi păstrate, cel de la Paroșeni are 150 MW și a fost retehnologizat în 2005, iar grupul ce va fi menținut la Mintia este singurul viabil din unitatea de acolo. În total, în termocentralele și minele ce alcătuiesc CEH lucrează în jur de 6.300 de angajați.

„Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent”, a spus ministrul în conferința de prezentare a planului de restructurare.

„Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni și Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte două, Lonea și Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană”, a completat ministrul.

Pentru acțiunea de separare a activelor menționate Ministerul va utiliza în fața forurilor europene argumentul alimentării deficitare cu energie pentru Transilvania, regiune în care se află doar doi mari producători clasici, CEH și centrala Iernut, deținută și operată de Romgaz, ambii cu probleme serioase de eficiență și uzură tehnologică.

Minele viabile și grupurile energetice păstrate ar putea compune o nouă companie, fără datorii, a adăugat Corina Popescu, secretar de stat în cadrul ministerului, responsabilă de portofoliile Electricitate și Minerit.

„Varianta ideală ar fi o nouă companie, care să includă un grup la Paroșeni, unul la Deva și cele două mine viabile, care să nu aibă datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeană”, a spus Corina Popescu.

Închiderea minelor Lonea și Lupeni nu presupune concedierea peste noapte a angajaților de acolo, a ținut să sublinieze Corina Popescu.

„Acest lucru nu înseamnă că de mâine 2.000 de mineri vor fi disponibilizați, întrucât este nevoie de ei în procesul de închidere. Această închidere are două etape, respectiv lucrări de închidere în subteran și măsuri de viabilizare în suprateran”, a spus secretarul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *