Acasă » Electricitate » Ministerul Energiei deblochează proiectul Cornetu-Avrig, anunță depășirea cifrei de 14 mld. euro prin finanțări europene

Ministerul Energiei deblochează proiectul Cornetu-Avrig, anunță depășirea cifrei de 14 mld. euro prin finanțări europene

28 august 2024
Electricitate
Bogdan Tudorache

Ministerul Energiei a trimis în transparență decizională o hotărâre de guvern prin care este deblocat un vechi proiect hidroenergetic, pe Valea Oltului, început înainte de 1989, Cornetu-Avrig. Proiectul va necesita 300 de milioane de lei, iar hotărârea de guvern asigură fondurile pentru exproprierile necesare, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Totodată, Burduja spune că s-a depășit suma de 14 miliarde de euro în investiții prin fonduri europene dedicate sistemului energetic.

”Prin efortul echipei de la ministerul Energiei, am depășit suma de 14 miliarde de euro finanțări europene nerambursabile pentru sectorul energetic. Sunt bani fără precedent pentru producția de energie verde (peste 5,5 miliarde de euro, inclusiv schema contractelor pentru diferență), pentru îmbunătățirea transportorului și distribuției de energie electrică (peste 1,5 miliarde euro) și gaze naturale, pentru creșterea capacității de stocare de la zero la peste 1GW în următorii doi ani, pentru creșterea capacității de producție în centrale pe gaz și în cogenerare moderne (peste 2GW putere instalată), pentru modernizarea industriei românești, producția de hidrogen verde”, a spus ministrul Energiei.

”Aproape în fiecare zi semnăm contracte noi de finanțare, iar după un an de mandat mă declar mulțumit de ritmul de lansare a programelor de investiții, de evaluare a proiectelor și de semnare a contractelor. Mereu se poate și mai bine, și mai mult, iar astăzi am semnat un acord cu UEFISCDI, agenția cu care am colaborat și ca ministru al cercetării și care va asigura un ritm și mai accelerat pentru evaluările proiectelor”.

Burduja susține că este important ca până la 1 aprilie 2025, când va lua sfârșit sistemul de plafonare și compensare să fie efectuate noi investiții.

”Toate aceste miliarde de euro vor face România mai sigură în sectorul energetic, dar vor conduce și la prețuri mai bune la facturile românilor. Dincolo de evoluția de pe piețele spot, facturile sunt plafonate până la 1 aprilie 2025. Dar este important ca până atunci să punem în funcțiune cât mai multe capacități noi sau modernizate și să finalizăm proiectele începute. Investițiile înseamnă mii de noi locuri de muncă și șansa de a renaște industria românească pentru sectorul energetic”, a adăugat ministrul Energiei.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *