Acasă » Electricitate » Distribuţie » Ministerul Energiei: Distribuitorii de energie electrică au depășit obligațiile de investiții

Ministerul Energiei: Distribuitorii de energie electrică au depășit obligațiile de investiții

16 aprilie 2015
Distribuţie
energynomics

Ministerul Energiei spune că distribuitorii de energie electrică au respectat și depășit planul de investiții asumat la privatizarea fostelor filiale Electrica SA, scrie cotidianul Bursa. Conform datelor publicate de minister, Enel Distribuţie Muntenia Sud ar fi investit între 2009 și 2011 puțin peste 378 de milioane de euro faţă de planul asumat de 218 milioane euro în fosta filială a Electrica, preluată de gigantul italian de utilități la jumătatea anului 2007.

Altfel, Enel Distribuţie Banat ar fi investit între 2005 și 2009 peste 642 de milioane de lei faţă de planul asumat de 232 milioane lei, iar Enel Distribuţie Dobrogea a cheltuit, în perioada menţionată, 514,2 milioane de lei faţă de suma asumată pentru investiţii, 269,3 milioane de lei, consemnează Bursa.

E.ON Distribuţie Moldova ar fi realizat investiţii de 685,2 milioane de lei între 2005 și 2009, faţă de planul iniţial asumat de 582,5 milioane de lei. CEZ Distribuţie ar fi investit 676,3 milioane de lei în perioada 2005-2009 faţă de planul asumat de 611,9 milioane de lei. În urma acestor investiții, ANRE a evaluat calitatea serviciului de distribuție și a declanșat un audit al cheltuielilor realizate între 2005 și 2012. Calitatea serviciului s-ar fi îmbunătățit, susține ministerul.

ANRE va evalua investiţiile în reţelele de distribuţie şi din perspectiva eficienţei şi a beneficiilor aduse consumatorilor, a specificat vicepreședintele autorității de reglementare, Emil Calotă.

„Analiza a fost demarată după ce Curtea de Conturi a început un audit de performanţă a pieţei de energie şi a cerut date de la ANRE. Consumatorii au plătit prin tarif aceste investiţii, trebuie acum să culeagă roadele şi să aibă preţuri mai mici pentru acest serviciu, în urma eficientizării operaţiunilor şi modernizării reţelei. ANRE trebuie să analizeze beneficiile obţinute de distribuitori faţă de momentul privatizării şi se uită la indicatori precum numărul de întreruperi, costuri de operare şi pierderile din reţea”, au spus surse din piața de energie pentru Bursa.

Totuși, CEZ trebuie să plătească daune statului român de aproximativ 5,7 milioane de euro după ce Curtea Internaţională de Arbitraj din Paris a confirmat neîndeplinirea de către compania cehă CEZ a două obligaţii din Contractul de privatizare. România pretinsese daune de 81 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *