Acasă » Termo » V. Grigorescu: Cărbunele este esențial pentru continuitatea aprovizionării cu energie a României

V. Grigorescu: Cărbunele este esențial pentru continuitatea aprovizionării cu energie a României

14 martie 2016
Minerit
energynomics

Ministrul Energiei Victor Grigorescu a înfiinţat Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră, cu scopul de a analiza starea actuală a sectorului resurselor energetice minerale (cărbune şi uraniu) şi de a propune măsuri de eficientizare şi reorganizare, în scopul asigurării cererii de resurse energetice necesare atingerii obiectivelor de securitate energetică, competitivitate şi durabilitate ale României, arată un comunicat al instituţiei.

Comitetul va fi coordonat de secretarul de stat Corina Popescu si este compus din specialişti din minister şi din fiecare subsector de activitate, reprezentanţi ai companiilor de profil, ai mediului academic, patronate şi sindicate reprezentative, scrie Agerpres.

“Sectorul minier are nevoie de cele mai bune măsuri de redresare şi reorganizare pentru a putea menţine un mix energetic echilibrat în Sistemul Energetic Naţional. Avem nevoie de măsuri urgente şi viabile pentru ca acest sector să supravieţuiască, iar specialiştii din Comitetul de Coordonare au sarcina să identifice cât mai repede aceste soluţii, ţinând cont de realitatea cu care se confruntă sectorul şi de contextul internaţional”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în ministerul Energiei.

Potrivit datelor centralizate de Transelectrica, anul trecut cărbunele a deținut o pondere de 30% în producția de energie electrică a României, în creștere cu 1,17% mai mult decât în 2014.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Victor Grigorescu a subliniat că „pe o piață cu un consum în creștere, cărbunele ocupă un loc de prim plan, iar cei care afirmă că importurile reprezintă sursa problemelor pentru sectorul carbonifer nu și-au făcut temele”.

Ministerul Energiei a publicat date despre producția, consumul și exportul de energie din ultimii trei ani. Victor Grigorescu a remarcat trei aspecte concludente pentru sistemul energetic național:

  • Suntem exportatori neți de energie către piețele din regiune. În 2015, am exportat peste 10% din producție. Avem un sistem energetic național capabil de performanță, pe care ne putem baza.
  • În jur de 30% din energia pe care o consumăm provine din termocentrale (cărbune). Cărbunele este esențial pentru continuitatea aprovizionării cu energie a României.
  • Biomasa își găsește un loc între sursele potențiale de energie, chiar dacă ponderea este încă mică.

„Statisticile despre ponderea diverselor surse de producție în mixul energetic național sunt clare: producția de energie electrică din cărbune este importantă”, subliniază ministrul Grigorescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *