Acasă » Interes general » Ministerul Energiei nu a avizat proiectul de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Ministerul Energiei nu a avizat proiectul de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

9 octombrie 2018
Dezvoltare profesională
energynomics

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat marți că ministerul Energiei nu a avizat proiectul de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. În lipsa acestui aviz, Ministerul Justiției nu poate avansa cu acest proiect, a precizat Eugen Teodorovici.

La finalul lunii septembrie, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care creează cadrul legal general pe care o societate reglementată de Legea societăților nr. 31/1990, republicată cu modificările și completările ulterioare, trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată fond suveran de dezvoltare și investiții.

Proiectul de act legislativ este criticat virulent de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România – CNIPMMR.

Într-un proiect inițial, dezbătut în Parlament, au fost propuse 33 de companii de stat pentru a fi incluse în Fondul Suveran de Investiții, printre care Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice – Electrica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Engie România S.A., Antibiotice S.A., Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Compania Națională Aeroporturi București S.A., Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Națională Unifarm S.A., Compania Națională Loteria Română S.A. și IAR S.A. Comisia de politică economică a Camerei Deputaților a introdus în listă încă zece companii care nu produc profit, respectiv Compania Națională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicații S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Poșta Română, Aeroportul Timișoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A. și Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A.

Multe dintre companiile enumerate sunt din domeniul energetic, iar programele investiționale ale acestora ar putea fi afectate după includerea în Fondul Suveran.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții a fost înființat în luna iunie, printr-o lege adoptată de Parlament. Legea a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României (CCR), care a admis sesizările de neconstituționalitate depuse de USR, PNL, PMP și președintele Klaus Iohannis. Argumentul CCR a fost că acest fond nu trebuia înființat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern. Potrivit CNIPMMR, proiectul de OUG pus în dezbatere publică ridică cel puțin patru mari probleme de constituționalitate. Totodată, proiectul de Ordonanță de Urgență introduce numeroase derogări de la legislația în vigoare, ceea ce nu se poate face printr-un act guvernamental, care este un act juridic normativ subordonat legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *