Ministerul Energiei a avut numeroase întrevederi cu partenerii externi pentru a diversifica sursele de gaze și a asigura independența față de gazele rusești, a spus ministrul Virgil Popescu în cadrul unei conferințe.
Popescu a menționat LNG și gazele azere ca principală alternativă la importurile rusești.
El a spus că gazele azere ar putea ajunge în România prin Bulgaria și Grecia, ministerul având programate discuții cu omologii din aceste țări în următoarea perioadă. Popescu a mai spus că se încearcă diversificarea furnizării, care să aibă loc și prin intermediari care nu sunt controlați de Gazprom, acesta fiind motivul deplasării sale în Arabia Saudită în urmă cu câteva zile.
”Referitor la alte surse de gaze naturale, mâine este întâlnirea dintre prim-ministru şi o delegaţie a guvernului grec. Vineri avem o întâlnire cu premierul şi ministrul energiei din Bulgaria. Coridorul sudic prin care vine gazul azer are o interconectare cu coridorul vertical. Pentru a putea fi operaţional coridorul vertical, ar trebui să fie finalizat interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria. Termenul dat de către partenerii bulgari este că va fi finalizat în această vară”, a spus Popescu, în cadrul conferinței organizate de zf.ro.
”Între timp am identificat şi vechiul coridor interbalcanic, unde Transgaz a făcut deja toate operaţiunile de reverse flow la Negru Vodă. Deci mai avem un coridor mai mic prin care gazul azer poate veni direct prin Turcia şi Bulgaria. Am identificat toate aceste surse, de aceea am fost în Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Arabia Saudită. Discutăm şi cu statul Qatar tocmai pentru a avea o diversificare a surselor de aprovizionare”, a mai spus el.
Ministrul nu a putut însă oferi un termen clar pentru modificarea Legii offshore, în urma declarațiilor președintelui PNL Florin Cîțu, potrivit cărora Legea offshore va fi modificată accelerat.
”Aţi văzut declaraţia preşedintelui PNL. Dl. Cîţu doreşte aprobarea în regim de urgenţă a legii offshore. Sunt convins că s-a ajuns la nivelul coaliţiei la acest consens şi probabil că în continuare vom vedea legea în Parlament. Am spus de foarte mult timp că regimul fiscal pe care îl avem în offshore este mai împovărător decât regimul din onshore. Mai avem o problemă în curs de rezolvare – este legată de preţul de referinţă la care se calculează plata redevenţei. Redevenţa producătorilor de gaze naturale se plăteşte la preţul spot al zilei următoare de la Bursa din Viena. Şi acest lucru trebuie refăcut, aici este vorba de un ordin al Autorităţii naţionale de resurse minerale, care a înţeles şi l-a pus în dezbatere publică. Revenind, vindem în România, plătim redevenţa la preţurile din România”, a adăugat el.
În cadrul aceleiași conferințe, Christine Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a reiterat nevoia de a avea aprobate modificările la legea offshore cât mai curând.
”Avem nevoie de legea offshore acum!”, a spus ea, explicând din nou faptul că proiectul are nevoie de proceduri de due-dilligence înainte de pornirea investițiilor, ceea ce ar duce la începerea exploatării abia peste patru ani după semnarea tuturor contractelor. În același timp, este nevoie și ca Romgazul să semneze contractul de preluare cu Exxon, pentru a permite OMV Petrom să devină coordonator de proiect și să inițieze procedurile necesare procesului de due-dilligence ulterior.