Acasă » Electricitate » Ministerul Energiei și SAPE anunță demararea proiectului Centralei Electrice de Termoficare CET Titan

Ministerul Energiei și SAPE anunță demararea proiectului Centralei Electrice de Termoficare CET Titan

4 iunie 2024
Cogenerare
energynomics

Luni au început lucrările pentru CET Titan, o centrală complet automatizată care va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator (Hydrogen Ready) având o putere electrică instalată de până la 50MWe respectiv o putere termică instalată de până la 40MWt (34,4 Gcal/h), conform Ministerului Energiei și SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie). Unitatea poate utiliza atât gaz metan cât şi amestec cu hidrogen, configurând cea mai modernă și flexibilă soluție pentru o instalație automatizată integrată în sistemul de termoficare și energetic din estul capitalei.

Astfel, prin proiectul unei noi centrale electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență (Combined Heat and Power) – CET Titan București devine primul proiect de acest tip din ultimii 15 ani în capitala României.

Ministerul Energiei, prin Fondul pentru modernizare, va putea finanța proiectul cu 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, din totalul cheltuielilor de 70 de milioane de euro.

„Mesajul nostru este categoric și limpede: sistemul de termoficare din Capitală are viitor, este cel mai eficient posibil și cel mai puțin poluant în raport cu toate celelate opțiuni pe care le avem în acest moment. E un proiect care a fost în atenția mea și a echipei mele încă de la începutul mandatului. CET Titan este o șansă și pentru bucureșteni să aibă acces la apă caldă și căldură într-un mod mai predictibil. Va deservi 10.000 de apartamente cu apă și căldură și peste 20.000 de puncte de consum cu energie electrică”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

”Am spus că în următorii patru ani de zile vom reduce facturile bucureștenilor la jumătate prin aceste soluții concrete: fuziunea Elcen- Termoenergetica; modernizarea rețelei de termoficare- 590 de milioane de euro disponibili prin Fondul de Modernizare la Ministerul Energiei; modernizarea CET-urilor; branșarea CET-urilor direct în rețeaua Transgaz – CET Vest este primul pe listă, până la finalul acestui an; și valorificarea energiei geotermale, pentru care deja avem în lucru studiul de fezabilitate, susținut de departamentul pentru energie din SUA”, a adăugat Burduja.

Construcția CET Titan este estimată a fi finalizată la finalul anului 2026. Totodată, centrala va contribui la reducerea emisiilor de carbon.

”Viziunea noastră în ceea ce privește investițiile este pe termen lung. Obiectivul nostru, declarat, îl reprezintă dezvoltarea sustenabilă a companiei, astfel că, pe lângă producția din surse regenerabile, urmărim o echilibrare a mixului energetic, utilizând gazul natural, precum și, în viitorul apropiat, asigurarea serviciilor de sistem, prin proiecte de stocare a energiei în baterii”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE.

”Proiectul Titan Power răspunde perfect strategiei noastre. Este o investiție de mare importanță pentru bucureșteni, în special pentru cei din Sectorul 3 al Capitalei. Scopul nostru este să îmbunătățim alimentarea cu apă caldă și căldură în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să se întărească securitatea aprovizionării cu electricitate. Investiția, estimată la 70 milioane de euro, va fi finanțată din fonduri proprii, din credite bancare, dar sperăm să accesăm și fonduri europene. Deja am depus cererea de finanțare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare.

”Dezideratul nostru principal este ca o companie deținută de statul român să realizeze prima centrală în trigenerare din țară, de asemenea capacitate. Adică, să producem la Titan energie electrică, energie termică, dar și agent de refrigerare! Este un proiect pe care dorim să-l finalizăm cât mai curând posibil.

Pe lângă producția de energie din surse regenerabile, pe care o vom echilibra cu producția pe gaze naturale de la centrala Titan, ne dorim și stocarea energiei, prin proiectul S.A.P.E. Hydrogen 10, pentru a compensa fluctuațiile cererii și ofertei de energie din surse regenerabile.

„Viziunea noastră este să devenim un model în tranziția energetică, valorificând oportunitățile din piață”, a mai spus Bogdan Nicolae Stănescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *