România se află în jumătatea superioară a clasamentului european în ceea ce privește prețul energiei, raportat la puterea de cumpărare. Totuși, situația devine alarmantă din perspectiva consumatorilor vulnerabili, care, potrivit datelor de la finele anului 2023, se confruntă cu dificultăți în achitarea facturilor. Astfel, 15% dintre gospodăriile urbane și 23% dintre cele rurale au înregistrat întârzieri la plata facturilor de energie, a declarat Alexandru Ciocan, Senior Researcher la Energy Policy Group (EPG).
„Odată cu renunțarea la plafonarea prețului, va exista un impact semnificativ în facturile finale ale consumatorilor. Conform datelor prezentate de ANRE, în România sunt 7,2 milioane de gospodării care au un consum de energie sub 2,5 MWh pe an sau sub 208 kWh pe lună. Pentru aceștia, este necesar ca Ministerul Energiei să efectueze o analiză și să propună o serie de măsuri țintite pentru a-i sprijini, deoarece, dacă ajutăm pe toată lumea, așa cum se întâmplă în prezent, de fapt nu ajutăm pe nimeni, întrucât impactul este diferit în funcție de veniturile fiecărei gospodării în parte”, a spus Ciocan, cu ocazia conferinței „Ziua Energiei”, organizate de Energynomics în cadrul Green Energy Expo & Romenvirotec 2025.
O altă descoperire a EPG se referă la impactul costului utilităților asupra gospodăriilor, un factor influențat în mod evident de nivelul de educație al capului familiei. La nivel național, cheltuielile cu utilitățile reprezintă, în medie, 15% din totalul cheltuielilor unei gospodării. În schimb, pentru persoanele cu educație de învățământ primar, aceste cheltuieli ajung la 30%, în timp ce gospodăriile cu persoane care au absolvit liceul alocă aproximativ 20% din veniturile lor pentru utilități.
Prețurile energiei, calculate de EPG la sfârșitul anului 2023, au ajuns la 1.100-1.200 lei pe MWh, o valoare semnificativ mai mare decât cele stabilite prin plafonare (680 lei/MWh și 800 lei/MWh). Odată cu renunțarea la plafonarea prețurilor, consumatorii vor resimți un impact semnificativ asupra facturilor, având în vedere că majoritatea gospodăriilor din România consumă sub 2,5 MWh pe an (sau sub 208 kWh pe lună), conform datelor ANRE.
Ciocan a adăugat că este necesar ca Ministerul Energiei să întreprindă o analiză detaliată și să implementeze măsuri țintite pentru a sprijini acești consumatori, având în vedere diferențele semnificative de impact în funcție de veniturile fiecărei gospodării. De asemenea, EPG recomandă continuarea investițiilor în infrastructura de energie regenerabilă, deoarece ar putea contribui la scăderea costurilor energetice pe termen lung.
În ceea ce privește prețul gazului, Ciocan estimează o creștere moderată, de la 310 lei pe MWh la 331 lei pe MWh, odată ce plafonarea prețurilor va fi suspendată În final, soluțiile propuse de EPG includ eficientizarea consumului, educarea și responsabilizarea consumatorilor, precum și sprijinirea investițiilor în infrastructura energetică regenerabilă pentru a atenua povara financiară a consumatorilor vulnerabili.
Conferința „Ziua energiei la Green Energy Expo & Romenvirotec” a fost organizată de Energynomics, cu susținerea partenerilor noștri Elektra Renewable Support, LONGi, SolaX Power și cu implicarea HENRO, COGEN România, CIGRE România și FEL România.