Țările Uniunii Europene au convenit că principalul fond de finanțare a renunțării la combustibilii fosili nu ar trebui să finanțeze proiecte nucleare sau pe gaze naturale, în ciuda apelurilor din partea unor țări estice pentru ca gazul să fie eligibil pentru finanțarea UE, potrivit Reuters și Euractiv.com.
Comisia Europeană dorește să înființeze noul Fond pentru o Tranziție Echitabilă de 40 miliarde de euro, alcătuit din următoarele subsegmente: 30 de miliarde de euro – fond de recuperare în urma pandemiei și 10 miliarde de euro din bugetul pentru 2021-27.
Fondul își propune să încurajeze trecerea de la industriile cu conținut ridicat de carbon, care ar ajuta minerii din sectorul cărbunelui să găsească noi locuri de muncă cu emisii reduse de carbon și ar sprijini regiunile ale căror economii depind de sectoarele poluante în dezvoltarea unor noi industrii.
Ambasadorii din cele 27 de state membre ale UE au convenit că „Tranziția Justă” nu va susține dezafectarea sau construcția de centrale nucleare” și nici „investițiile legate de producerea, prelucrarea, distribuția, stocarea sau arderea combustibililor fosili”, potrivit unui document. Poziția este în concordanță cu cea a Comisiei, ceea ce face posibil ca fondul final de tranziție justă să excludă energia nucleară și gazele.
Propunerea va fi finalizată în urma negocierilor dintre statele membre, Comisie și Parlamentul UE, acestea din urmă favorizând de regulă politici ambițioase privind schimbările climatice.