Ministrul ungar al Dezvoltării Naționale, în vizită în România, a infirmat răspicat blocarea de către Uniunea Europeană a acordului de 12 miliarde de euro dintre guvernul țării sale şi Rusia pentru construcţia a două reactoare nucleare în Paks, Ungaria, a titrat Mediafax. „Eu sunt în situaţia norocoasă că ştiu cel mai mult ca ministru al Dezvoltării și pot infirma această ştire în mod clar”, a spus oficialul ungar.
Potrivit Financial Times, acordul ar fi fost blocat deoarece presupunea că unitățile nucleare ar fi fost alimentate cu combustibil exclusiv din Rusia. Pe de altă parte, şeful de cabinet al premierului Ungariei a sugerat, la postul naţional ungar de radio, că Ungaria și Rusia lucrează la formularea unui acord care să mulțumească și UE, indicând prin această declarație că organizația supra-comunitară europeană nu este mulțumită de actualul acord.
Șeful de cabinet a declarat că Euratom (comunitatea energetică nucleară din Europa) doreşte ca furnizarea de combustibil nuclear pentru aceste centrale să fie accesibilă și altor ofertanți.
Anul trecut, Rusia şi Ungaria au ajuns la o înţelegere pentru construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW în Paks, oraş situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta. Rusia urma să împrumute Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanţarea construcţiei reactoarelor, adică în jur de 80% din valoarea proiectului.
Contractele pentru proiectarea, construirea şi mentenanţa reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, acordul dintre Rusia şi Ungaria prevedea ca centrala nucleară de la Paks să utilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia.
Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), care trebuie să avizeze toate contractele de alimentare cu combustibil, a decis să nu aprobe înţelegerea în forma propusă de Ungaria şi Rusia. Guvernul de la Budapesta a făcut apel contra deciziei Euratom, însă Comisia Europeană a menţinut hotărârea iniţială. Pentru a continua proiectul, Ungaria ar trebui fie să renegocieze termenii contractului în ceea ce priveşte importul de combustibil, fie să acţioneze legal împotriva Comisiei Europene, scrie presa europeană.