Ideea divizării CEZ, compania de utilități cehă controlată de stat, reprezintă un nonsens și ar prezenta mai multe probleme, a declarat ministrul Industriei din Cehia, Tomas Huner.
CEZ, cu o capitalizare de piață de 13,2 miliarde de dolari, a analizat diverse modalități de creștere a valorii acțiunilor prin separarea activelor reglementate, cum ar fi energia regenerabila și distribuția, de producția tradițională de lignit și centralele nucleare.
Un plan în cauză ar oferi guvernului, care deține o participație de 70% la CEZ, controlul deplin asupra activității tradiționale în domeniul energiei și ar permite să se continue construcția unei noi centrale nucleare pe care CEZ a refuzat să o înceapă ca întreprindere privată fără garanții de stat.
Unii acționari minoritari s-au opus, de asemenea, debutului proiectului nuclear, potrivit Reuters.
„Cred că divizarea (CEZ) este o idee proastă”, a declarat Huner într-un interviu acordat ziarului Hospodarske Noviny. „Putem vorbi despre divizarea firmei odată ce impactul asupra acționarilor a fost calculat.”
Huner a declarat că nu înțelege de ce distribuția nu ar fi inclusă în divizia care să conțină și activitățile de cărbune și nucleare și a adăugat că nu este clar dacă reorganizarea propusă este cea mai bună opțiune pentru finanțarea noii capacități nucleare.
Într-un interviu separat cu ziarul Mlada Fronta Dnes, directorul executiv al CEZ, Daniel Benes, a declarat că trustul caută soluții în beneficiul tuturor acționarilor.
„Putem, de exemplu, să separăm activele interne pentru a ne adresa investitorilor care vor să investească într-o firmă modernă, inovatoare în domeniul energiei, dar nu și în centrale pe bază de cărbune”, a spus Benes.