Ministerul Economiei intenţionează să dezvolte programul geologic de analizare a resurselor minerale rare ale României, cum ar fi substanţele folosite pentru maşinile electrice, pentru că altfel România o să ajungă în situaţia să piardă resursele minerale în favoarea companiilor străine în loc să dezvolte fabrici care să le proceseze, anunţă ministrul Economiei, Niculae Bădălău.
„Avem creştere economică 5%, eu vreau să avem 8%, şi dacă o să dăm drumul la mine o să vedeţi că la anul o să avem o explozie în zona asta. (…) Avem valori, România stă pe un munte de aur, în ghilimele, totul e să ştim să îl exploatăm şi să rămână valoarea adăugată în România, să construim aceste fabrici în România, care să folosească minereurile, despre asta e vorba”, a afirmat Niculae Bădălău, cu ocazia prezentării bilanţului la opt luni, potrivit Agerpres.
Ministrul Economiei şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că licenţele de exploatare pentru minereuri le obţin companiile străine. „Au început să apară şi la noi şi (automobilele, n.red.) electrice. Ei, partea aia de acumulare de energie, bateriile, cum le numim noi impropriu, alea folosesc materiale extrem de rare şi de complicate, pe care România nu ştie dacă le are sau nu le are. Toate explorările le fac firmele străine, licenţa de exploatare o să o ia tot ele, şi ne trezim la un moment dat că toată lumea ia resursa din România şi că România nu are nicio fabrică, având resursa! Şi sunt (ţări, n.red.) care nu au resursa, dar au fabrici de genul ăsta”, a afirmat Bădălău.
El a explicat că Ministerul Economiei intenţionează să dezvolte acest program de identificare a resurselor minerale rare împreună cu geologi universitari români şi cu specialişti ai Academiei Române, potrivit Agerpres.
„Cu dânşii (profesorul de geologie Emil Constantinescu, n.red.) putem face acel program geologic, şi am avut foarte multe discuţii şi la Academia Română, pentru că indiferent cât îi dăm noi sau nu îi dăm importanţă, în ultimii ani se vor accelera aceste acţiuni, şi România trebuie să fie pregătită să ştie ce resursă are, să ştie ce deţinem. Noi ştim de aur, cupru şi încă câteva care au fost cercetate până în 1990. După 1990 s-a cam încheiat cu subiectul acesta”, a explicat Bădălău.
Dle ministru, ar fi de dorit sa rugati specialistii din minister, daca mai sunt, sa va informeze cat timp trebuie sa deschizi o mina si ce fonduri fianaciare sunt necesare,mai ales daca doriti sa le realizati cu tehnologiile actuale.