România are nevoie de resursele de gaze din Marea Neagră pentru a-şi atinge ţintele ambiţioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe care şi le-a asumat prin Green Deal, a afirmat, luni, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
„Green Deal, Pactul Verde european, este subiectul fierbinte al acestui an. Prin Green Deal, Uniunea Europeană îşi propune reducerea cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2030, o ambiţie foarte mare la care România a accesat şi cred că putem să-i facem faţă. Pentru 2050, UE are o ambiţie şi mai mare, să atingem o neutralitate din punctul de vedere al emisiilor”, a spus ministrul.
Popescu a subliniat că, pentru România, care îşi asigură 25% din energie utilizând cărbunele, atingerea acestor ţinte înseamnă foarte mult de lucru. „Am lansat în dezbatere publică Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice, unde România şi-a asumat o ţintă foarte ambiţioasă de 30,7% pentru energia regenerabilă în anul 2030. Sigur, poate că se întreabă unii de ce este sub media europeană de 32% sau de ce am crescut de la 24% la doar 30%. Cred că este o ţintă foarte ambiţioasă şi realistă, care poate fi atinsă. România trebuie să-şi asume ţinte realiste pe care le poate duce la îndeplinire. Dacă ne gândim că în 2027-2028 o parte din capacităţile actuale de regenerabile ies din uz, atunci 30% este o ţintă chiar ambiţioasă, pentru că trebuie să putem în loc şi ce-am avut şi altele”, a susţinut oficialul guvernamental, conform Agerpres.
El a amintit că România are planul de convertire a unor grupuri de producere a energiei de pe cărbune pe gaz, astfel încât să reducă emisiile în termocentrale.