România are în spate o istorie nu tocmai fericită în privinţa absorbţiei de fonduri europene şi, având în vedere suma pe care am obţinut-o în procesul de negociere, trebuie să ne turăm motoarele legat de capacitatea de implementare a proiectelor, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
„Şansa istorică pe care o avem are această mare provocare şi anume că trebuie să ne turăm motoarele, acelea legate de capacitatea de implementare, pentru că România are în spate o istorie nu tocmai fericită în privinţa absorbţiei de fonduri europene. Guvernul Orban este cel care, pentru prima dată în istoria fondurilor europene, a pornit procesul de negociere cu Comisia Europeană înainte de începerea perioadei de programare 2021-2027. Pe de o parte avem procesul de negociere cu Comisia Europeană şi, pe de altă parte, avem această provocare legată de capacitatea de implementare, pentru care în această perioadă gândim măsuri să o consolidăm şi să putem face faţă cât mai bine marii provocări de absorbţie a întregului buget”, a explicat Boloş la Digi 24.
Acesta a subliniat că este prematur să fie avansate, deocamdată, sume pe domenii din fondurile europene de 80 de miliarde de euro obţinute de România de la Comisia Europeană, dar a precizat că rămân prioritare investiţiile în infrastructură, sănătate şi educaţie, conform Agerpres.
„Această sumă (80 de miliarde de euro n.r) este o sumă istorică pe care a obţinut-o România în procesul de negociere, graţie eforturilor care au fost depuse de către domnul preşedinte Klaus Iohannis. În ceea ce priveşte distribuirea acestor sume pe obiective de investiţii pe care le avem în vedere, în momentul de faţă cred că este destul de prematur să avansăm sume pe domenii de investiţii pe care urmează să le susţinem. Cert este că proritare pentru România rămân investiţiile în domeniul infrastructurii de transport, rămân în continuare investiţiile mai ales în ceea ce priveşte refacerea sistemului de irigaţii, pentru că este o oportunitate pe care o avem în acest moment să creştem capacitatea de rezilienţă. (…) De asemenea, două mari servicii publice au şansa să realizeze investiţii importante, şi vorbesc aici de domeniul sănătate şi domeniul educaţie, care sunt servicii publice de importanţă strategică naţională. Şi, desigur, şi domeniul de investiţii pe care îl urmăreşte Comisia Europeană, cel legat de digitalizare”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.