Acasă » Interes general » Ministrul Mediului: Există riscul ca în toamna acestui an statul român să sufere deja o primă condamnare la CEJ

Ministrul Mediului: Există riscul ca în toamna acestui an statul român să sufere deja o primă condamnare la CEJ

22 august 2023
Interes general
energynomics

Statul român ar putea primi o condamnare la Curtea Europeană de Justiție în această toamnă pentru o neîndeplinire a dispozițiilor dintr-o cauză anterioară, unde a fost condamnat şi unde nu a luat măsuri adecvate suficiente, a declarat, marți, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, potrivit Agerpres.

Acesta a menționat că este vorba de depozite de deşeuri municipale, industriale, periculoase şi nepericuloase neînchise.

“Deja facem obiectul unor dosare pe care le avem deschise în fața Curții Europene de Justiție. Parte din acele dosare vizează şi modul în care România colectează separat deşeurile, vizează modul în care România depozitează deşeuri. Avem o cauză în care există riscul ca statul român să fie condamnat şi care tocmai asta spune, că în cinci gropi de gunoi din România depozitarea se face necorespunzător şi în baza unei decizii celebre ale Curții Europene de Justiție, se numeşte decizia Malagrotta, România este pasibilă să sufere sancțiuni pecuniare pentru că aruncăm alandala, reciclabil şi alte tipuri de materiale….În acest moment, statul român nu plăteşte sancțiuni pecuniare din cauza unor condamnări suferite în fața Curții Europene de Justiție însă mă folosesc de această ocazie să trag un semnal de alarmă pentru că există riscul ca în toamna acestui an statul român să sufere deja o primă condamnare într-o cauză ce vizează tocmai neîndeplinirea dispozițiilor dintr-o cauză anterioară unde statul român a fost condamnat şi unde nu a luat măsuri adecvate suficiente”, a spus Mircea Fechet.

El a precizat că este vorba de 101 depozite de deşeuri municipale, industriale, periculoase şi nepericuloase neînchise, din care în prezent au rămas 33 în discuție şi în legătură cu care îşi manifestă îngrijorarea că există riscul de a fi condamnați, la fel cum există riscul de a fi condamnați şi în alte dosare.

“Nu ştiu pe de rost care e lista celor 33 de depozite industriale periculoase şi nepericuloase. Ceea ce pot însă să spun este că ele vizează, pe de o parte entități care aparțin statului român, societăți care astăzi sunt în faliment sau în insolvență, operatori economici care nu au capacitate suficientă să ecologizeze aceste deşeuri şi aş putea să vă dau câteva exemple. Că discutăm despre Donau Chem în județul Teleorman sau discutăm despre Sofert în județul Bacău sau discutăm despre Suplacu de Barcău, Steaua Română, fostele rafinării de stat şi multe altele până la 33, important este să găsim acele soluții prin care statul român să poată interveni şi să se poată asigura că ele vor fi cât mai repede ecologizate pentru că vom plăti penalități care vor fi calculate zilnic, de la data punerii în întârziere, care este aferentă anului 2020, dacă îmi amintesc eu bine şi dacă citez bine din memorie, până la data la care vom închide şi ultimul depozit din lista celor 33”, a afirmat Mircea Fechet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *