Două mari temeri domină dosarul gazelor de șist: riscurile pentru mediu și cele privind sănătatea oamenilor, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, prezentă marți la Vaslui. Rovana Plumb a afirmat că urmărit cu atenție dezbaterile publice locale, iar prima sa constatare este că în unele chestiuni cetățenii sunt insuficient informați, în vreme ce altele nu le-au fost comunicate corespunzător.
R. Plumb promite să vină cu răspunsuri
Pornind de la distincția dintre explorare și exploatare, ministrul a declarat că pozițiile exprimate până acum privesc doar exploatoarea, nu explorarea. „Am urmărit cu mare atenţie, chiar dacă nu am fost prezentă la Vaslui, modul în care s-au derulat dezbaterile publice în cele trei comunităţi locale, Găgeşti, Băceşti şi Pungeşti, însă au fost reprezentanţii Ministerului Mediului. Este firesc să fie puncte de vedere diferite, iar noi le-am preluat pentru a li se răspunde cetăţenilor în cadrul şedinţelor Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Vaslui”, a declarat Rovana Plumb. Ministrul Mediului a subliniat că România este prima ţară din Uniunea Europeană care a solicitat companiilor evaluarea impactului asupra mediului, inclusiv pentru explorare.
Suntem prima ţară din Uniunea Europeană care, inclusiv pentru explorare, a solicitat evaluare de impact asupra mediului
Ministrul a precizat că pentru moment se află în discuție doar un raport de mediu pentru explorarea gazelor de şist, şi nu unul care să privească exploatarea. “Reţin din dezbaterile publice că, în proporţie de 99,9 la sută, poziţiile exprimate au fost cele legate de exploatare, şi nu de explorare. Desigur, voi avea radiografia întreagă a tuturor punctelor de vedere şi răspunsurilor pe care Ministerul Mediului le va da către cei care au punctat aceste lucruri”, a precizat Rovana Plumb, citată de Mediafax.
Nu există niciun fel de risc pentru cetăţeni
Cu privire la explorare, ministrul a declarat că „se folosesc tehnologii convenţionale, pe care România le utilizează de peste 100 de ani. Nu există niciun fel de risc pentru cetăţeni din punct de vedere al mediului sau al sănătăţii acestora. Noi, cu toată responsabilitatea, am judecat acest lucru. Dar România are nevoie de independenţă şi securitate energetică, şi aici mă refer la cetăţeni. În calitate de ministru, mă voi asigura că sunt respectate cele mai înalte standarde din punct de vedere al protecţiei mediului”.
Cât privește exploatarea, lucrurile diferă foarte mult, atât în ceea ce privește studiile și tehnologiile, cât și standardele de mediu care trebuie respectate. „După perioada de explorare, urmează o a doua fază, după aproape cinci ani, cea de exploatare. În această etapă, procedurile în ceea ce priveşte respectarea standardelor de mediu sunt diferite de faza de explorare. Acolo se impun mai multe tipuri de studii. Dar nu putem să vorbim în momentul de faţă despre exploatare atâta timp cât nu ştim dacă acest tip de resursă există în zona judeţului Vaslui”, a mai declarat Rovana Plumb.