Guvernul motivează menținerea cotei de 8,3% pentru certificatele verzi în 2017 – o cifră contestată de numeroși producători de energie verde- prin faptul că s-a dorit ca aceasta ” să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali.”
Guvernul a anunțat că a adoptat în ședința de joi, 29 decembrie, hotărârea pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2017.
Astfel, impactul în facturi la consumatorii finali va rămâne constant față de anul precedet, spun autoritățile.
Iar cota obligatorie estimată de achiziție de certificate verzi pentru anul 2017 a fost stabilită la 0,320 CV/MWh, corespunzătoare unui consum final de energie electrică exceptat de la plata certificatelor verzi de 6.700 GWh, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final urmând să fie de circa 43,7 lei/MWh conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
„A rezultat o cotă obligatorie estimată de achiziție de CV pentru anul 2017 de 0,320 CV/MWh, corespunzătoare unui consum final de energie electrică exceptat de la plata certificatelor verzi de 6.700 GWh. Prin aplicarea cotei obligatorii estimate de achiziție de CV pentru anul 2017, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică este de circa 43,7 lei/MWh”, menționează reprezentanții ANRE.
Circa 46 de companii sunt exceptate de la plata certificatelor verzi în proporții variind până la un maximum de 85%.
cum putem obtine fonduri ptr infiintarea energiei regenerabile pe o suprafata de 10–15 hectare si darea in sistem ptr populatie .