Secretariatul General al Guvernului (SGG) a semnat recent un contract în valoare de peste 56 de milioane de euro privind modernizării rețelei Transelectrica, a spus Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, în cadrul conferinței Future of Governance International Conference 2024 – ”Provocările guvernanței într-un ecosistem global”, organizate de Envisia.
”SGG are două companii în portofoliu, Transgaz și Transelectrica. Aș dori să mă refer la un contract pe care l-am semnat recent cu Transelectrica, una din cele mai importante investiții pentru modernizarea și eficientizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice, în valoare de peste 56 de milioane de euro. SGG este coordonator pentru implementarea investiției I5 – eficientizarea, modernizarea și digitalizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice, finanțată prin componenta RePower EU din PNRR, iar acest efort va ajuta Transelectrica în eforturile de a avea o rețea electrică de transport capabilă să susțină decarbonizarea progresivă și integrarea crescândă a surselor regenerabile, garantând în același timp eficiența și securitatea aprovizionării cu energie, cu respectarea prevederilor în domeniu privind protecția mediului și schimbările climatice”, a spus Mircea Abrudean.
Aderarea la OECD – cel mai important obiectiv de țară
Totodată, Abrudean a afirmat că aderarea României la OECD va reprezenta încă o ancoră de stabilitate și prosperitate pentru România
”După cum bine știți, România este în plin proces de aderare la OECD, cel mai important obiectiv de țară după aderarea la NATO și Uniunea Europeană. OECD nu este doar clubul țărilor de elită economică, ci reprezintă totodată o asociere a unor țări care împărtășesc valori și principii, care cred în democrație, stat de drept, drepturile omului și care au o economie de piață deschisă și transparentă. Aderarea României la OECD va reprezenta încă o ancoră de stabilitate și prosperitate pentru România, care va aduce beneficii majore, cum ar fi implicații favorabile pentru procesele de creștere economică și dezvoltare
Sustenabilă pe termen mediu, prin accesul direct la asistența OECD și a celor mai bune analize, studii și bune practici, ceea ce înseamnă o ocazie și mai bună de dezvoltare rapidă.
”Fiind membră a OECD, țara noastră va fi privită de instituțiile financiare ca având un mediu de business stabil și favorabil investitorilor. Un efect constant va fi accesul României la împrumuturi și finanțare în condiții mult mai bune”, a mai spus secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.