Acasă » Electricitate » Mirel Jarnea: Investiți în energie regenerabilă astăzi, pentru a fi pregătiți pentru mâine

Mirel Jarnea: Investiți în energie regenerabilă astăzi, pentru a fi pregătiți pentru mâine

7 aprilie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Enel X România dezvoltă numeroase proiecte solare, pentru clienți din diverse industrii, a spus Mirel Jarnea, Head of B2B, Enel X România, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov”, organizate de Energynomics. Un prim exemplu – Mega Image, care a beneficiat de două proiecte speciale: un sistem format din peste 1.000 de panouri fotovoltaice amplasate pe o structură metalică tip copertină, special proiectată pentru parcajul depozitului Mega Image din Popești Leordeni și un altul în Sibiu, instalat pe acoperișul magazinului. ”În urma implementării proiectului, putem vorbi de reducerea costurilor cu energia electrică de peste 65.000 de euro anual. Emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse cu 314 tone pe an (t/an), la o putere instalată totală de 500 kWp”, a explicat Mirel Jarnea.

Un alt proiect important, dezvoltat pentru grupul Penny, a constat în implementarea a două soluții fotovoltaice, pe acoperișurile depozitelor logistice din Turda și Ștefănești, cu o capacitate totală de 1.250 kW. ”Beneficiile sunt de peste 150.000 de euro economisiți anual, iar emisiile de gaze sunt reduse cu 771 t/an. Consumul este redus cu 20%”. Ca noutate, au fost folosite panouri bifaciale (double glass), cu o clasă superioară, A, de protecție anti incendiu”, a adăugat reprezentantul Enel X România.

Alte proiecte ale EnelX sunt Fox, fabrica de ulei de la LTA Mondial, grupul Altex (două proiecte), Gema Superb (urmează o extindere a proiectului inițial de 250 kW, cu încă 100 kW), Gemi Mall și Masofma.

În plus, Enel X România sprijină companiile care s-au înscris în programul ElectricUP, în calitate de instalator autorizat ANRE. Prin conceptul One Stop Shop, compania pune la dispoziție sisteme fotovoltaice cu putere instalată cuprinsă între 27kWp-100kWp și stații de încărcare pentru mașini electrice de minim 22kW. Alături de o echipă dedicată, Enel X România oferă consultanță specializată pe parcursul dezvoltării și exploatării unui astfel de proiect, precum și servicii post-vânzare.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIREL JARNEA

”Aproape 80% din capacitatea instalată va proveni din surse regenerabile, până în 2050. Este o pondere imensă, pe care toată piața își dorește să o atingă. Creșterea cererii globale de energie până în 2040 va fi de 60%, provenind din schimbarea mediului de business și evoluția tehnologiei. Am vorbit mai devreme de stații și mașini electrice, dar putem vorbi și despre consumatori precum Bitcoin, care consumă, în unele centre de minare, cât un oraș întreg. De asemenea, ne bucurăm că peste 1.250 de companii au adoptat politici clare de decarbonizare și sperăm că anul viitor numărul va crește”, a adăugat Mirel Jarnea, Head of B2B, Enel X România.

Enel X România sprijină mediul de afaceri în tranziția energetică, asistă clienții în procesul de decarbonizare, printr-o utilizare mai eficientă a energiei, prin electrificare și digitalizare. ”Referitor la soluțiile pe care le implementăm, aș vrea să mă refer la două, pe care le putem implementa în România. Una este reprezentată de soluțiile de monitorizare, cu ajutorul cărora putem să facem un diagnostic clar al situației curente și să înțelegem nevoile clienților în ceea ce privește eficiența energetică. Apoi, vorbim despre energia distribuită, despre cogenerare și despre panouri fotovoltaice. Noi ne concentrăm pe panouri solare, cu amortizare în 5-7 ani, raportat la o durată de viață a investiției de 20-25 de ani. Bineînțeles, amortizarea costurilor depinde de contextul pieței de energie din ultimii ani. Prețul PZU al energiei în primul trimestru din acest an a fost la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Recomandarea noastră ține de adaptare la rigorile pieței și a cerințelor ei; ne dorim ca beneficiarii noștri să investească în energie regenerabilă astăzi, pentru a fi pregătiți pentru ziua de mâine. Să transforme serviciul clasic de utilități într-o afacere de succes; un exemplu este injecția în rețea a energiei produse – așadar, un extra-venit pentru companii”, a adăugat el.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Eaton România, Enel X România, Kawasaki Gas Turbines Europe, Wiren Energy.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 200 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *