Acasă » Electricitate » Modificările OUG 114 măresc randamentele jucătorilor privați și subvenționează cărbunele

Modificările OUG 114 măresc randamentele jucătorilor privați și subvenționează cărbunele

27 martie 2019
Electricitate
Bogdan Tudorache

Proiectul de Ordonanța de Urgență pentru modificarea Ordonanței de Urgență 114/2018 introduce schimbări inclusiv într-un ordin al ANRE care nu avea nicio legătură cu OUG 114. În timp ce prețul de vânzare a gazelor naturale rămâne blocat la 68 de lei/MWh, operatorii din transport și distribuție primesc, atât pe segmentul gazelor, cât și al electricității, un cadou nesperat: majorarea ratei de rentabilitate (RRR) de la 5,66% la 6,9%, direct prin lege, și nu prin ordin ANRE, așa cum era stabilită până acum.

Anterior, mulți jucători din piață, precum Electrica, au dat în judecată ANRE pentru scăderea bruscă a RRR la un nivel de 5,66%, după ce companiile își întocmiseră deja planurile de afaceri pe o expectație mai mare.

În același timp, cota de impozitare suplimentară de 2% rămâne în vigoare- evident, ea se va traduce, după calculul randamentului majorat, în facturile anumitor consumatori – care nu vor beneficia de preț plafonat, sau în toate facturile ulterioare perioadei de plafonare.

În schimb, cărbunele și instalațiile pe cogenerare primesc o nouă excepție de la lege, adică subvenție, prin eliminarea contribuției financiare suplimentare de 2%, după cum anunța încă de ieri ministrul Energiei, Anton Anton.

Și bancherii au obținut o victorie, mai precis reducerea de 10 ori a taxei pe active, la 0,2% pentru băncile mici. E drept, băncile mari au o reducere de doar 5 ori, la 0,4%.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *