Acasă » Regenerabile » Moise, Patres: Cine dorește falimentul industriei regenerabilelor?

Moise, Patres: Cine dorește falimentul industriei regenerabilelor?

8 iulie 2016
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Decizia Autorității de Reglementare (ANRE) de a micșora cota subvențiilor industriei regenerabile până la 8,3% din energia produsă ar putea arunca în faliment jucătorii mai mici, deja în lupta de ceva vreme cu randamentele negative. Jucători din piață au declarat pentru energynomics.ro că există parcuri eoliene care s-au închis deja, fără a preciza, însă, care sunt acestea.

Investitorii în regenerabile, care au injectat circa 7-8 miliarde de euro în România, s-au trezit brusc cu o inflație de certificate verzi (CV) – sistemul de subvenționare s-a prăbușit, valoarea de piață și cererea aferentă certificatelor au scăzut, și doar jucătorii mai mari au făcut față, cu greu, noilor condiții de piață.

”Pentru noi această veste a venit ca un şoc – practic ANRE a hotărât că România nu are nevoie de energie regenerabilă şi mai bine băgăm toţi producătorii anul viitor în faliment”, spune Martin Moise, vicepreședinte al asociației investitorilor cu capital local Patres.

”Când s-au făcut investiţiile, Legea 220 prevedea o cotă care urmă să crească an de an până la 20%. În 2014 trebuia să avem 15% şi am avut 11,1%, în 2015 trebuia să avem 16%, am avut 11,9%, în 2016 – 17% şi avem 12,15%. După ce timp de trei ani de zile statul nu şi-a respectat promisiunea, veniturile producătorilor au tot scăzut şi au ajuns deja sub limita de suportabilitate, iar pentru anul viitor se prefigurează o cota de 8,3% faţă de 18% cât era prevăzut în legea iniţială în baza căreia în România s-au investit peste 8 miliarde de euro…”, spune Moise.

Întrucât în piață există deja un excedent de peste 6 milioane de certificate verzi şi peste jumătate de million au expirat – aşteptarea legitimă a investitorilor era ca statul să remedieze situaţia.

”În mod total contrar situaţia merge din groaznic în catastrofal, se prefigurează că la anul gradul de acoperire al cotei va fi de doar 45%, fără a lua în calcul excedentul mai sus menţionat. (dacă luăm în calcul şi excedentul gradul de acoperire scade la 30%)… Astfel România ajunge în situaţia ridicolă prin care spune că susţine energia regenerabilă când în realitate susţine doar o treime din producţie.”

ANRE a propus creșterea cotei de certificate la 12,3%, însă cu continuarea amânării unei părți din CV pănâ în 2018, propunere considerată de investitori ”ridicolă”, în pofida faptului că ar crește gradul de acoperire a pieței la 68%, fără a se ține seama de excedentul de CV nevândute.

”Dacă îl cuantificăm şi pe acesta (n.r. excedentul de CV nevândute) ajungem la un grad de acoperire de sub 50% – adică tot dezastru complet”, a mai spus Moise.

Printre efectele imediate ale noilor propuneri se numără falimentul masiv urmat de multe închideri de capacităţi de producţie, incapacitatea României de a-și atinge țintele obligatorii, iar prețul energiei va crește.

Astfel, va fi marcată o ”pierdere totală a credibilităţii României în faţă oricăror investitori din orice domeniu ca stat sigur şi atractiv pentru investiţii.”

”Cred că suntem un stat bananier care îşi bate joc de investitori (nu aş recomandă nimănui să mai investească un cent aici în niciun domeniu al economiei) şi nu mai înţeleg a cui este miza distrugerii sectorului de regenerabile…şi cine câştigă din asta”, a conchis Moise.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 thoughts on “Moise, Patres: Cine dorește falimentul industriei regenerabilelor?”

  1. Legea 220 a fost facuta prost de la bun inceput! Schema de subventii era cea mai buna din lume ! … nici Germania sau SUA nu si-au permis sa ofere asemenea subventii cum era ale noastre. Evident abia mai tarziu am aflat si de ce ! 🙂 … Asa cum e facuta legea sunt favorizati doar producatorii mari de energie regenerabila …de fapt in lege cei mici .. sau utilizatorul casnic nici nu exista, cand de fapt el trebuia sa fie beneficiarul direct. In schimb acesti consumatori s-au trezit cu facturi umflate la energia electrica … si fara nici o posibilitate reala sa poata produce propria energie. Practic fie ca montezi zece panouri pe casa sau 10000 de panouri pe camp trebuie sa treci prin aceleasi proceduri. Absurd ! …un consumator casnic nu va reusii niciodata sa poata compensa energia consumata. In nici o tara din Europa nu exista o lege asa de proasta cum o avem noi. Cand ANRE si-a dat seama ca de fapt regenerabille in Romania sunt o tzeapa data consumatorului final .. a incercat sa dreaga busuiocul… si rezultatul e un dezastru si mai mare . In concluzie pana conumatorul casnic nu va putea sa-si produca propia energie daca doreste acest lucru orice discutie despre energia regenerabila in Romania e puerila …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *