Producătorii mici și mijlocii de energie verde au fost cel mai rău afectați de noile modificări legislative în domeniul energiei verzi, care ajută doar marile firme integrate, care au și segmente de producție dar și de distribuție și furnizare a energiei. Situația din piață s-ar putea îmbunătăți, însă, odată cu adoptarea normelor legislative care creează o piață anonimă a certificatelor verzi (CV), susține Martin Moise, vicepreședintele asociației producătorilor de energie regenerabilă PATRES.
În momentul de față din PATRES fac parte 94 de de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumulând o putere instalată de peste 800 MW, cu investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
”În piață există mai multe aspecte care pot fi îmbunătățite… Ordinul 78 (al ANRE – n.r.) obligă producătorii (mici) să producă energie similar cu producătorii în bandă… Ne dorim produse adecvate pentru energia regenerabilă. Noi nu putem vinde energie în bandă”, a spus Moise, în cadrul unei conferințe investenergy.ro.
”În 2016, doar 0,06% din certificatele verzi au fost tranzacționate pe piața centralizată dedicată acestora, lucru anormal… Se speră în adoptarea pieței anonime cât mai rapid”, a mai spus Moise. El susține că avansul tehnologic va putea reduce costul investițiilor în energia regenerabilă, care este și o energie ieftină. Anul acesta prețurile energiei regenerabile au atins, într-o perioadă scurtă, valori negative în țări precum Germania.
De asemenea, concepte inovative precum cel de cuplare al mai multor producători în centrală virtuală poate duce la scăderea dezechilibrelor din producția de energie în piață, a mai spus Moise.