Cea mai mare companie din energie din Croaţia, INA, unde MOL deține 49,1% din acțiuni, ar putea decide să închidă rafinăria Sisak, ceea ce ar conduce la adâncirea conflictului dintre cei mai importanţi acţionari ai companiei, grupul ungar şi guvernul croat, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.
Guvernul croat are o participaţie de 44,84% în INA. MOL vrea să închidă rafinăria din cauza pierderilor înregistrate anul trecut, şi acuză guvernul croat că nu a respectat termenii contractului de vânzare întrucât nu a preluat datoriile Sisak.
Sisak şi cea mai mare rafinărie deţinută de INA, în Rijeka, au adus împreună pierderi de 211 milioane de dolari în 2013, din cauza cererii slabe în regiune de produse rezultate din rafinarea petrolului, potrivit economistului-şef al INA.
De cealaltă parte, Croaţia acuză MOL pentru proastă administrare a companiei, dorind să menţină rafinăria funcţională. Ministrul Economiei din Croaţia, Ivan Vrdoljak, care conduce negocierile cu acţionarii MOL, a declarat că închiderea rafinăriei Sisak este „absurdă şi de neacceptat” pentru Croaţia, întrucât guvernul vrea să acorde noi concesii pentru explorarea de petrol şi gaze naturale. Rafinăria are o capacitate de procesare de 44.000 de barili de petrol pe zi.
Tensiunile dintre reprezentanţii grupului MOL şi cei ai guvernului croat au crescut în ultimii trei ani în ceea ce priveşte modul în care trebuie administrată compania, atunci când Croaţia a încercat să preia din nou controlul asupra conducerii companiei.